U potrazi za defanzivnim rješenjima

GORUĆA PITANJA NA RUJEVICI Rožmanovi udarni stoperi zajedno su igrali tek – 16 minuta

Marko Cvijanović

JEDINI PROVJERENI IZBOR - Joao Escoval / Foto R. BRMALJ

JEDINI PROVJERENI IZBOR - Joao Escoval / Foto R. BRMALJ

Rijeka i Rožman su pred početak priprema za proljetni dio sezone ostali bez četvorice obrambenih igrača, što je sasvim dovoljno da bi se odredili prioriteti u nadolazećem prijelaznom roku



RIJEKA Nogometna Rujevica miruje. Odmara od turbulentne jeseni koja je obilovala burnim trenucima u životu riječkoga nogometnoga prvoligaša, kriznim razdobljima, trenerskim promjenama, lošim igrama i rezultatima (Dinamo 0:5), ali i matamorfozama momčadi koja je znala ugodno iznenaditi (Hajduk 4:0). Najkraće i žargonski rečeno, bilo je svega i svačega.


Nisu, međutim, svi u blagdanskom raspoloženju, ljudi zaduženi za kadrovska pitanja, Srećko Juričić i Ivan Mance, pripremaju teren za predstojeći zimski prijelazni rok, od kojega je ponajviše i ponajprije najviše očekuje trener Simon Rožman, kojemu se, otkako je stao za kormilo »bijelih« uslijed naprasnog odlaska prethodnika Igora Bišćana, pruža prva prava prilika za »rekonstrukciju« momčadi koja je u kratkom razdoblju doživjela značajne promjene. Pogotovo u zadnjoj liniji.


Dario Župarić odigrao je u Maksimiru protiv Dinama zadnju utakmicu za Rijeku, momčad je napustio stožerni branič s kojim je posljednjih sezona počinjala i završavala svaka priprema utakmice trenera »bijelih« (Rožman, Bišćan, Kek) i prvotimac koji je dao značajan doprinos povijesnom naslovu prvaka Hrvatske.


NAJVEĆA RUJEVIČKA ENIGMA - Darko Velkovski / Foto V. KARUZA


NAJVEĆA RUJEVIČKA ENIGMA – Darko Velkovski / Foto V. KARUZA





Zahtjevna zadaća


Prije Župarića preko noći su u klubu nepoželjni postali Renato Punčec, Petar Mamić i Lorenco Šimić. Punčec (Kansas City), baš kao i Župarić (Portland Timbers), karijeru nastavlja u MLS-u, Mamić i Šimić traže još uvijek su pod ugovorom, ali slobodni su potražiti novu sredinu. Šimić pritom odlazi, a da nije upisao nijedan nastup u dresu riječkog prvoligaša (!?), zbog čega je opravdano zapitati se zbog čega je uopće dolazio. Rijeka i Rožman su, u svakom slučaju, pred početak priprema za proljetni dio sezone ostali bez četvorice obrambenih igrača, trojice središnjih braniča (Župarić, Punčec, Šimić) i lijevoga beka (Mamić), što je sasvim dovoljno da bi se odredili prioriteti u nadolazećem prijelaznom roku. Zamjenik sportskog direktora, Ivan Mance, ukazao je, uostalom, da Rijeka u zimskoj stanci namjerava dovesti stopera i da već obavlja preliminarne razgovore s potencijalnim pojačanjima na osjetljivoj poziciji. Do tada, Rožman mora slagati momčad s onime što ima.


Kad su u pitanju središnji braniči, Rijeka je uoči prozivke pred početak zimskih priprema ostala na Joaou Escovalu i Darku Velkovskom, Portugalac je donedavno imao status trećeg stopera, a Makedonac postao predmet od posebnog zanimanja struke budući da u rujevičkom razdoblju svoje karijere više igra za reprezentaciju, nego za Rijeku. Doslovno! Escoval (Istra 1961) i Velkovski (Vardar) na Rujevicu su stigli kao prinove, a ne kao pojačanja, što potvrđuje nedvojbena činjenica da nisu ni blizu bili udarnoj momčadi kad je forma Župarića i Punčeca bila na optimalnoj razini. Budući da je novi trener Simon Rožman navodno dobio zadatak od predsjednika Damira Miškovića na proljeće još jednom pokušati afirmirati Velkovskog, slovenskog stručnjaka za kormilom »bijelih« u tom slučaju čeka zahtjevna zadaća.



JOAO ESCOVAL Pozicija: centralni branič Dob: 22 godine Nastupi ove sezone: 12/1 gol Odigrane minute: 1.062DARKO VELKOVSKI Pozicija: centralni branič Dob: 24 godine Nastupi ove sezone: 4 Odigrane minute: 129HRVOJE SMOLČIĆ Pozicija: centralni/lijevi branič Dob: 19 Nastupi ove sezone: 13/1 gol Odigrane minute: 1.151IVAN TOMEČAK Pozicija: desni/lijevi branič Dob: 30 Nastupi ove sezone: 17/2 gola/2 asistencije Odigrane minute: 1.469MOMČILO RASPOPOVIĆ Pozicija: desni branič Dob: 25 Nastupi ove sezone: 10/1 gol/1asistencija Odigrane minute: 598


Petorica braniča


Evo i zašto: Velkovski i Escoval otkako dijele istu svlačionici na terenu su do sada zajedno proveli tek šesnaest minuta u susretu šesnaestine finala Kupa Hrvatske prošle sezone protiv Križevaca (9:0), odnosno nekoliko trenutaka u sudačkim nadoknadama prvenstvenih utakmica s Lokomotivom (2:1) u 26. kolu prošle i u predzadnjem kolu jesenskog dijela ove sezone protiv Varaždina (3:1). Uvijek, naravno, postoji i alternativa. Hrvoje Smolčić po vokaciji jest središnji branič, ali se kod dvojice trenera u seniorskom pogonu (Rožman, Bišćan) isprofilirao kao lijevi branič isključivo defanzivne orijentacije.


U kadru igrača koji konkuriraju u zadnjoj liniji još su dvojica desnih braniča, Ivan Tomečak, koji bi uskoro trebao produljiti ugovor, odnosno Momčilo Raspopović, koji se vratio poslije izbivanja zbog ozljede. Zoran Kvržić jest svoju najbolju sezonu u Rijeci odigrao kao desni branič, ali je u spomenutom razdoblju svoje najbolje utakmice (Rijeka – Dinamo 3:1, finale Kupa) odigrao na prirodnoj poziciji desnoga napadača. To bi značilo da u ovom trenutku samo petorica igrača (Escoval, Velkovski, Smolčić, Tomečak, Raspopović) konkuriraju za četiri pozicije u zadnjoj liniji.


PUNO OČEKUJE OD PRIJELAZNOG ROKA - Simon Rožman, trener Rijeke / Foto N. PAVLETIĆ/PIXSELL


PUNO OČEKUJE OD PRIJELAZNOG ROKA – Simon Rožman, trener Rijeke / Foto N. PAVLETIĆ/PIXSELL



Raspopović i pogotovo Velkovski u prvom su dijelu sezone igrali premalo da bi stekli rutinu, tim više što je Raspopović participirao u neprirodnom okruženju na krilnim pozicijama, što se protiv Hajduka na Poljudu, doduše, pokazalo kao dobitna kombinacija s obzirom da je postigao gol koji je »bijele« usmjerio prema pobjedi. Usporedbe radi, Župarić je u jesenskom dijelu sezone odigrao više minuta (1.980) nego Escoval (1.062), Raspopović (598) i Velkovski (129) zajedno! Na potezu su, dakle, Rožman i(li) Juričić i Mance. Kako se uzme…