U susret derbiju

DAMIR MILINOVIĆ ‘Rijeka nema što izgubiti. Na Rujevici mora napasti Dinamo’

Orlando Rivetti

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Rijeka nema što izgubiti, ne može pasti ispod četvrtog mjesta, a može puno dobiti. Ne samo u bodovnom saldu. Morala bi igrati otvoreno na krilima publike. Najgora je varijanta zatvoriti se i čekati. Rijeka igrom može do pobjede – smatra Damir Milinović



RIJEKA Stojan Osojnak je svojim pogotkom Crvenoj zvezdi donio Dnamu naslov prvaka 1954. godine. Puno je nogometaša Rijeke, ali i Riječana, igralo u dresu Dinama. Posljednji su s Rujevice u Maksimir preselili Lešković i Gavranović. Najviše je bilo stopera – Brnčić, Milinović, Mijatović, Smoje… Naslov su osvajali Šarić i Mladenović, reprezentativci. Damir Milinović, sadašnji trener slovenskog Kopera, bio je prvak i sa Zagrebom, ali nije dočekao titulu u dresu Rijeke prije 19 godina. Krečakova zastavica otela ja naslov.


U nedjelju se na Rujevici (17 sati) igra derbi, u goste Riječanima dolazi vodeći Dinamo. Aktualni prvak želi zagorčati život Dinamu na putu do preuzimanja trona. Ali, Riječani s novom ekipom prije svega razmišljaju o tome kako ispraviti krivi osječki korak. Koncetrirani su na svoju momčad.


Rijeka je dobro otvorila sezonu u susretu s Istrom 1961, ali je u Osijeku ostala praznih ruku s desetoricom?




– Teško je igrati s igračem manje gotovo cijelu utakmicu. Posebice je to teško protiv ambicioznog i snažnog Osijeka koji želi biti u vrhu. Ima atmosferu u klubu i kvalitetu na terenu. Poslije poraza od Dinama bili su dodatno motivirani, agresivniji. Dobiti Rijeku je svima san, jer još uvijek je aktualni prvak. Isključenje je usmjerilo utakmicu. Rijeka je morala mijenjati sustav. U takvim utakmicama igrač manje je veliki hendikep. Na kraju je reakcija Rijeke bila dobra, mogli su uz malo sreće uzeti bod.


Koga nema…


Bili ste stoper Rijeke i Dinama, igrali za reprezentaciju, Župarić je jedan od najboljih igrača Rijeke?


– Zapazio sam ga još dok je bio u Vinkovcima. Čak sam ga preporučio nekima koji su ga nakon toga odveli u Italiju. O Župariću sve najbolje. Dokazao je da igra i glavom, razmišlja, a ne samo nogama. Nema dvojbe da je jedan od najboljih stopera u HNL-u!


Rijeka je nova momčad. Koliko je trenerima teško graditi od temelja?


– Da su svi igrači došli na početak priprema sigurno bi bilo puno lakše, Rijeka bi već imala fizionomiju. Neki, poput Leovca i Grahovca, dovedeni su na kraju prijelaznog roka. Nijedan trener ne voli da mu se momčad toliko promijeni u zimskom prijelaznom roku pa je tako razumljivo da ni Kek nije sretan… U Rijeci je sve složenije. Treba uigrati momčad i pobjeđivati. Razgovarao sam s jednim igračem Rijeke, treba nadoknaditi Mišića, Vešovića, Gavranovića, Maleša…


Vjerujem, međutim, da će se, a kako prvenstvo bude odmicalo, sve manje primjećivati da je otišlo toliko igrača. Koga nema bez njega se mora… Za Rijeku ti nije nikakva novost. Uvijek se brzo vraćala u kolotečinu.


Rijeka ima puno novih igrača, neki su tek stigli, ali trener Kek za svako mjesto ima po dva igrača?


– Bogatstvo je to kluba. Sretan je svaki trener koji ima dva igrača po poziciji. Rijeka ne mora brinuti, treba joj samo malo vremena.


U Osijeku je igrao Grahovac, klupu grijao Leovac, nije putovao Božinov. Koliko vremena treba Bugaru da se spremi?


– Božinov je klasa! Motiviran je i želi se dokazati, vratiti stazama stare slave nakon svojih uspješnih ili manje uspješnih avantura. Pokazao je da ima potez, kvalitetu i iskustvo. Brzo može dosegnuti razinu pripremljenosti koju zahtjeva Kek i ekipa. Sigurno će biti bogatstvo na terenu u određenim situacijama.


Uzbudljivo prvenstvo


Može li Rijeka do drugog mjesta sada kada je Hajduk pobjegao šest bodova…?


– Hajduk je sada u naletu, ali Rijeka će brzo pronaći momčad igru i sigurno konkurirati za drugo mjeso. Tu je i Osijek, koji ima oscilacija. Hajduk se nada samo vrhu. Dočekuje Slaven Belupo i navija za Rijeku da dobije Dinamo. Može biti uzbudjivo, iako treba kazati da Dinamo ima velikh devet bodova prednosti.


Utakmicu u Maksimiru odlučio je nesporazum vratara i stopera?


– Najavljivala se otvorena igra s obje strane, Hajduk je iz jednog jedinog udarca u okvir gola osvojio sva tri boda. Nesmotrenost dinamovaca ili Ohandzina spretnost, svejedno je. To je nogomet. Hajduk se bori za naslov, protiv Slavena Poljud će biti pun. Njima treba malo da naprave veličanstvenu atmosferu.


Rijeka – Dinamo u nedjelju na Rujevici?


– Teška utakmica za Riječane, ali i za Dinamo. Neće to biti kao nekada kada je Rijeka dominirala, davala Dinamu četiri, pet komada… Na Rujevici će biti neizvjesno. Dinamovci su poljuljani porazom od Hajduka, malo su nervozni. U veličanstvenoj atmosferi Rujevice Riječani mogu napraviti nered u igri Zagrepčana. Rijeka ima kvalitetu kojom se može suprotstaviti Dinamu! I dobiti ga! Puno je igrača Rijeke otišlo, ali oni koji su došli imaju kvalitetu i mogu biti momčad.


Kakvu utakmicu očekujete?


– Nabrijanu atmosferu na terenu i izvan njega. Rijeka nema što izgubiti, ne može pasti ispod četvrtog mjesta, a može puno dobiti. Ne samo u bodovnom saldu. Morala bi igrati otvoreno na krilima publike. Najgora je varijanta zatvoriti se i čekati. Rijeka igrom može do pobjede, a to bi bila dodatna injekcija samopouzdanja za srijedu kada se u Maksimiru igra polufinale Kupa Hrvatske.