Počele pripreme

Rajković okupio ambiciozno košarkaško društvo sa Škrljeva, čekaju se Amerikanci

Zlatko Horvat

Treneri, vodstvo i košarkaši Škrljeva na prvom okupljanju/R. BRMALJ

Treneri, vodstvo i košarkaši Škrljeva na prvom okupljanju/R. BRMALJ

Složili smo dobru momčad. Ima tu još nepoznanica, ali očekujem reprizu prošle sezone, četvrtfinale doigravanja i »Final Eight« Kupa – kaže trener Damir Rajković



MAVRINCI Košarkaši Škrljeva zakoračili su u novu sezonu. Trener Damir Rajković okupio je u dvorani u Mavrincima momčad s puno novih igrača, kojoj će se priključiti dva Amerikanca, povratnik Brian Williams i Ash Yacoubou.


– Poslije brojnih odlazaka znalo se da moramo promijeniti »roster«. Igrači su pokazali ambiciju, neki su napravili iskorak i doveli smo ih do razine kada mogu konkurirati za nove izazove. Podstrek je to i dokaz uspješnosti kluba – kaže Damir Rajković, trener Škrljeva.


Otišli su Davor Konjević (Šentjur), Jasmin Perković (igračka mirovina), Dino Stipčić, Antonio Boban, Ivan Furlan i Domen Janc, stigli su Ash Yacoubou, Toni Brnas, Stipe Krstanović, Danijel Prša, Ivan Kučan i Dario Cvitković.




– Složili smo dobru momčad. Ima tu još nepoznanica, ali u najmanju ruku očekujem reprizu prošle sezone, četvrtfinale doigravanja i »Final Eight« Kupa Krešimira Ćosića. Naravno, prvi je cilj ostati u ligi. Kada steknemo sigurnost u igri, možemo pokušati više.


Povratak Briana Williamsa, koji je lani zgriješio i pao na doping kotroli (kanabis), znači manje brige na poziciji graditelja igre.


– Williams nam je nedostajao prošle sezone, s njim bismo bili konkurentniji u završnici prvenstva. On donosi sigurnost, mirnoću, određeni broj pobjeda. Dobili smo i Josipa Barnjaka, koji je europskim U-20 srebrom zakoračio u ozbiljniju košarku, izborio se za svoje mjesto i očekujem njegov korak više, trebao bi postati nositelj momčadi. Pomoći će mu Štemberger svojim iskustvom. Na vanjskim pozicijama tu je Brnas, koji se vraća poslije teške ozljede i posjeduje jedan napadački potencijal, te Kučan, domaći dečko, s kojim smo dobili sigurnost na vanjskim pozicijama. Osvježenje bi mogao biti drugi Amerikanac jer Yacobou dolazi s kvalitetnog sveučilišta Villanove.


Ispod koša će se osjetiti odlazak Jasmina Perkovića, koji je odlučio zaključiti karijeru.


– Perković će nedostajati svojim iskustvom. Međutim, kvalitetno smo pokrili visoke pozicije. Ostali su Ušić i Šarac, s Krstanovićem i Pršom, igračem sa šireg popisa U-20 reprezentacije, možemo igrati čvrstu košarku. Pomoći će im i Cvitković. Trebat će vremena da se sve to posloži, ali uvjeren sam u dobru sezonu.



Damir Rajković vodio je U-20 reprezentaciju Hrvatske koja je na EP-u u Njemačkoj osvojila srebro. U-16 reprezentacija ostvarila je još sjajniji uspjeh, osvojivši protekle subote zlato na EP-u u Novom Sadu.


– Bio sam u Novom Sadu, pogledao sam prve tri utakmice skupine. Već se tada nazirao potencijal za medalju – ocjenjuje Rajković. – Ovo je ljeto za povijest, dvije medalje za mlađe kategorije pokazuju da imamo igrački i sav ostali potencijal.


Bilo je i ranije uspjeha u mlađim kategorijama, ali sav taj potencijal u posljednje se vrijeme gubi po putu. Ključna je stvar da ti dečki – igraju.


– Rekao sam svim igračima s kojima sam bio ovoga ljeta da moraju naći sredine u kojima će igrati, ali imati minute, ali kvalitetne minute. 


Moraju otići u razvojne programe gdje će se razvijati i pokazati potencijal. Ključne su godine one od 18 do 20, nekima možda treba i duže da sazriju, i fizički i emocionalno te tehničko-taktički. Uhvatiti veliki klub i sjediti na klupi smrt je za svakog mladog igrača – kaže Rajković.



Škrljevo će se ove sezone okrenuti i međunarodnim natjecanjima. Mogli su u ABA 2 ligu, u FIBA Eurocup, ali na kraju će zaigrati u Alpe Adria Cupu.


– To natjecanje nije toliko zahtjevno kao ABA 2 liga i Eurocup, koje smo imali priliku igrati. U Alpe Adria Cupu možemo dati šansu mlađima. Naime, sigruno je da ćemo priključiti i četiri, pet mlađih, Jurkovića, Kolića, Grbavaca i Vrankovića, trojica od njih bili su nositelji FSV-a u Jedinstvenog kadetskoj ligi, u kojoj su stigli do Final Foura.


Sastav Damira Rajkovića trenirat će dvorani u Mavrincima, a kada ustreba malo razrijeđenog zraka, skočit će do Platka.


– Prvu pripremnu utakmicu igramo 4. rujna protiv Cedevite II. Slijede turniri u Slovačkoj, Italiji i Puli uz još pokoju prijateljsku utakmicu. Liga starta 6. listopada susretom s Cibonom. S njima smo završili prošlu sezonu, s njima počinjemo novu…