Filmski festival

U glavnom programu Cannesa još je premalo žena, ali zato su preuzele primat u žiriju

Stjepan Hundić

Foto Reuters

Foto Reuters

Još uvijek je u glavnom programu premalo žena, tek tri redateljice, no zato ih u žiriju ima više nego muškaraca



Ako je netko privlačan, ne znači da nije pametan – odgovorila je britko predsjednica ovogodišnjeg kanskog žirija Cate Blanchett na pitanje kako se Cannes, koji na svom legendarnom crvenom tepihu slavi žene u visokim potpeticama i glamuroznim večernjim toaletama, uklapa u politiku izjednačavanja prava među spolovima i borbe protiv seksizma, koja je posebno poprimila globalne razmjere nakon razotkrivanja Harveya Weinsteina.


– Ljepota ne znači automatski da osoba nije inteligentna – nastavila je slavna Cate Blanchett, kao najbolji primjer za tu tvrdnju, uvijek lijepa i atraktivna, no koja je također svojim ulogama, izjavama i stavovima nebrojeno puta dokazala svoju inteligenciju, edukaciju i bistar um. Tako je bila među prvima koji su digli glas protiv seksualnog ugrožavanja žena (ne samo) u filmskoj industriji, a ponajprije u Hollywoodu i za izjednačavanje prava između muškaraca i žena.


– Do promjene nabolje za žene u Hollywoodu nisu dovoljni sami pokreti #MeToo i Time’s Up; da bi se dogodile istinske promjene moraju se činiti i konkretni potezi i akcije – izjavila je slavna australska glumica i holivudska zvijezda na temu koja je dominiriala konferencijom za novinare žirija 71. filmskog festivala u Cannesu.


– Dijalog koji se poveo u Hollywoodu i Americi o ravnopravnijem položaju žena u filmskoj industriji još uvijek nije dovoljno utjecao na filmski festival u Cannesu pa glavni program i ove godine ima svega nekoliko filmova koje potpisuju žene. Osobno htjela bih vidjeti više redateljica na kanskom festivalu i nadam se da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti – dodala je aktivistički Blanchett.Ove godine u natjecateljskom programu za Zlatnu palmu sudjeluju tri redateljice: Libanonka Nadine Labaki (»Capernaum«), Francuskinja Eva Husson (»Les filles du soleil« – Djevojke sunca) i Talijanka Alice Rohrwacher (»Lazarro Felice«), što je ipak više nego prethodnih godina. Inače u glavnom deveteročlanom žiriju uz Blanchett sjede još i francuska glumica Lea Seydoux, njezina američka kolegica Kristen Stewart, glazbenica i kompozitorica iz Burundija Khadja Nin te američka filmašica i producentica Ava Duvernay, dok im od poznatijih muških kolega društvo prave veliki kanadski i ruski filmaši Denis Villeneuve i Andrej Zvjagincev.Upitana hoće li u atmosferi političkih i medijskih pritisaka tri redateljice i njihovi filmovi na neki način biti promatrani drugim očima, Cate Blanchet je odgovorila da neće.– One nisu pozvane u Cannes zato što su žene, one su tu zato što su napravile dobre filmove. Žiri će ih procijeniti kao filmašice, a ne kao žene. Jedino tako je i ispravno – zaključila je Blanchett.