Ministarstvo kulture

Donosimo aktualne sastave vijeća koja će odlučivati o javnim potrebama u kulturi

Kim Cuculić

Ministarstvo je imenovalo nove članove svojih kulturnih vijeća i povjerenstava, nakon što su raspuštena vijeća koja je imenovao Zlatko Hasanbegović



ZAGREB Ministarstvo kulture uputilo je poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu, a rok za predaju prijava je 17. rujna 2018. U svibnju prošle godine Ministarstvo je imenovalo nove članove svojih kulturnih vijeća i povjerenstava, nakon što su raspuštena vijeća koja je u tehničkom mandatu imenovao prethodni ministar kulture Zlatko Hasanbegović.


Kao što smo pisali, u veljači ove godine dr. sc. Kristian Novak istupio je iz Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, objasnivši da mu je rad u njemu priskrbio puno ružnih prozivanja za stvari za koje, tvrdi, nije bio kriv. Nakon Novaka ostavku u istom vijeću dao je i akademik Krešimir Nemec.


Time su dva mjesta ostala upražnjena, pa je Ministarstvo kulture raspisalo javni poziv za predlaganje članova Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost. Uz prethodne članove prof. dr. sc. Lahorku Plejić Poje, dr. sc. Ivicu Matičevića i Katicu Matković Mikulčić, sada su novi članovi prof. dr. sc. Iva Grgić Maroević i prof. dr. sc. Nikola Petković.




Članovi Kulturnog vijeća za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti su i dalje prof. dr. sc. Hana Breko Kustura, prof. Marija Grazio, dr. sc. mr. art. Tamara Jurkić Sviben, red. prof. art. Dalibor Cikojević i red. prof. art. Neven Frangeš.


Članovi Kulturnog vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti su Goran Grgić, Miran Hajoš, prof. dr. sc. Darko Lukić, Perica Martinović i Jasminka Mesarić.


Članovi Kulturnog vijeća za vizualne umjetnosti ostaju Branka Benčić, Tomislav Buntak, dr. sc. Irena Kraševac, Viktor Popović i Valentina Radoš, a Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse Mario Kikaš, Ana Hušman, Veljko Popović, Martina Munivrana i Petar Ćurić.


Članovi Kulturnog vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju su Vlasta Gracin, Goranka Horjan, Ante Knešaurek, Petra Ljevak i Željka Turčinović, a Kulturnog vijeća za kulturno-umjetnički amaterizam dr. sc. Silvio Braica, Katarina Bušić, dr. sc. Naila Ceribašić, dr. sc. Joško Ćaleta i izv. prof. art. Dario Teskera.