Serijal

Dokumentarac Vanje Vinkovića: “Crno – crvena” povijest Rijeke u TV serijalu

Jasmin Đečević

Dogovoreno je snimanje šest epizoda u trajanju od 50 minuta, a sve bi trebalo biti dovršeno do siječnja 2020., odnosno godine riječkog EPK-a. Radnja serijala gledateljima otkriva začetke totalitarnih ideologija i pokreta koji su poharali europski kontinent tijekom dvadesetog stoljeća



RIJEKA Povijest Rijeke 20. stoljeća sa svojim će nevjerojatnim mijenama vjerojatno još dugo izazivati zanimanje istraživača, a da je tome tako pokazuje i činjenica da će uskoro krenuti snimanje novog dokumentarnog serijala pod trenutnim radnim nazivom »Fiume crno – crveno Rijeka«, koji će u produkciji Istra filma za Hrvatsku televiziju snimati riječki scenarist i redatelj Vanja Vinković.


Dogovoreno je snimanje šest epizoda u trajanju od 50 minuta, a sve bi trebalo biti dovršeno do siječnja 2020., odnosno godine riječkog EPK-a. U opisu projekta navodi se, između ostalog, da »radnja serijala gledateljima otkriva začetke totalitarnih ideologija i pokreta koji su poharali europski kontinent tijekom dvadesetog stoljeća« te da će se »posljedice totalitarnih režima posebno raščlaniti kroz stručne, znanstvenim činjenicama potkrijepljene izjave te vjerodostojna svjedočanstva sudionika povijesnih događanja koja su obilježila riječku povijest posljednjih stotinjak godina«.


Osjetljiva materija


Na pitanje zašto se odlučio baviti ovom temom, autor Vanja Vinković kaže da je prema njegovu mišljenju istraživanje povijesti Rijeke idealno za proučavanje povijesti, odnosno razvitka zapadne civilizacije.




– Budući da sam u tridesetak godina svoje novinarske karijere kao urednik uglavnom obrađivao teme iz kulture i umjetnosti koje su isprepletene raznim razdobljima povijesti, bilo je neminovno da svoju intelektualnu znatiželju usmjerim i prema društvenim, odnosno političkim zbivanjima iz prošlosti Rijeke, ali i Hrvatske u srednjoeuropskom smislu. Naš je grad, i njegovo šire područje, upravo idealno za proučavanje povijesnih osoba i događaja koji su utjecali na razvoj zapadne civilizacije, jer su gotovo svi, više-manje izravno zastupljeni i u prošlosti Rijeke.


Žarište svog istraživanja povijesnih događanja usmjerio sam u najznačajnije razdoblje društvenog i gospodarskog razvoja Rijeke na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće pa sve do 1914. godine, koje je pak u ogromnoj suprotnosti s onim dijelom riječke povijesti nakon završetka Velikog rata 1918. godine i vladavina crnih i crvenih totalitarizama – objašnjava autor.Koliko je riječka povijest zanimljiva toliko je i kompleksna, odnosno osjetljiva materija koja zahtijeva opreznu analizu. Na takvim se temama lako poskliznuti, čega je svjestan i Vinković.

– Slažem se da je riječ o složenom medijskom projektu koji iziskuje veliki trud i odgovornost za završni proizvod koji će se predstaviti gledateljstvu, i to nadam se od Baltika do Jadrana. Stoga sam odlučio ustrojiti svojevrsnu redakciju vrsnih, prije svih, riječkih stručnjaka koji se bave povijesnim i kulturnim temama u cilju pružanja gledateljima znanstveno potvrđenih povijesnih činjenica. Naravno, cilj mi je razgovarati i s inozemnim stručnjacima koji su objavljivali znanstvene radove o riječkoj prošlosti, jer smatram da bi njihovi stavovi pridonijeli omekšavanju prečesto ideološki otvrdnutih domaćih promišljanja – objašnjava Vinković.


Znanstvenici i svjedoci


Osim znanstvenika, svoje bi mjesto u serijalu trebali naći i svjedoci određenih povijesnih razdoblja koji će govoriti o osobnim iskustvima. Sugovornici će biti snimani na autentičnim riječkim lokacijama, a uz korištenje arhivske građe u planu je i korištenje animacije za one dijelove grada koji više ne postoje, odnosno nisu prepoznatljivi.


– Zamisao o serijalu ovakve koncepcije potaknuli su mi prije nekoliko godina posebno aktualizirani prijepori oko povijesnih činjenica u hrvatskom društvu, što se upotrebljava u ideološkim razmiricama, a ponajviše u prizemne, tzv. dnevno-političke svrhe. Tako se beskonačno zamagljuje hrvatska prošlost koja je od 1918. i sloma Habsburške Monarhije bila prožeta različitim oblicima totalitarne vladavine. Namjera mi je da upravo ovim serijalom prekinem takvu zloporabu povijesti i da rasteretim bremena prošlosti mlađe naraštaje odrasle u hrvatskoj državi i globaliziranom svijetu tehnologije 21. stoljeća – zaključuje Vinković.