Preminuo slovenski glumac

Odlazak legendarnog Jerneja Šugmana

Kim Cuculić

Jernej Šugman (1968. – 2017.)  / Foto HNK Ivana pl. Zajca

Jernej Šugman (1968. – 2017.) / Foto HNK Ivana pl. Zajca



LJUBLJANA Danas je na pozornici Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani još jednom trebao zaigrati višestruko nagrađivani »Kralj Ubu« u režiji Jerneja Lorencija. To se tragičnim spletom okolnosti nije dogodilo, jer je glavni glumac Jernej Šugman – u ulozi Ate Ubua – iznenada preminuo.


Vijest o smrti jednog od najuspješnijih slovenskih glumaca, koji je umro u 49. godini od srčanog udara, ražalostila je ne samo slovensko glumište, nego i cijelu kazališnu regiju.


Jernej Šugman bio je poznat i riječkoj publici, koja ga je krajem listopada ove godine gledala u predstavi »Kralj Ubu«, koja je gostovala u HNK-u Ivana pl. Zajca. Nažalost to je bio i jedan od Šugmanovih posljednjih nastupa.




Jernej Šugman rođen je 23. prosinca 1968. godine u Ljubljani. Od 1988. do 1992. studirao je na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Godine 1992. zaposlio se u ljubljanskoj Drami.


Za kratko vrijeme postao je vrlo uspješan tumač najzahtjevnijih uloga, interpretirajući veliki broj značajnih likova iz klasične i suvremene svjetske književnosti.


Glumio je Baala, Hamleta, Leara, Edipa, Tita  Andronika te brojne druge uloge. Također je glumio na filmu i na televiziji.


Jernej Šugman je među najnagrađivanijim glumcima sarajevskog MESS-a, dobitnikom je nekoliko Borštnikovih nagrada, a 2012. dobio je  Nagradu »Veljko Maričić« na Međnarodnom festivalu malih scena u Rijeci.