Bogat program

Noć kazališta u subotu: U Rijeci “Dani smijeha Kerekesh Teatra”

Kim Cuculić

U riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca odlučili su zadržati prijašnji termin održavanja Noći kazališta, pa je 18. studenoga premijerno izveden balet »U svakom slučaju«



RIJEKA Deveta Noć kazališta bit će održana u subotu, 25. studenoga, a u njoj će sudjelovati gotovo 80 kazališnih institucija i organizacija, nacionalnih kazališta, javnih i nezavisnih kazališta, amaterskih kazališnih skupina i javnih ustanova u pedesetak mjesta diljem Hrvatske.


Kako najavljuje organizator – Narodno sveučilište Dubrava – riječ je o dosad najbogatijem jednodnevnom slavlju kazališne umjetnosti u povijesti te manifestacije. Noć kazališta se tradicionalno održava treće subote u studenome, a ove godine, na apel braniteljskih udruga zbog poklapanja s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, organizatori su odlučili manifestaciju pomaknuti za tjedan dana.


Događanja u sklopu Noći kazališta zapravo su počela već 16. studenoga, a trajat će do 26. studenoga, radi čega se očekuje i veća posjećenost nego do sada. Prošle godine broj posjetitelja koji su sudjelovali u različitim programima diljem Hrvatske popeo se na 38 tisuća.




U riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca odlučili su zadržati prijašnji termin održavanja Noći kazališta, pa je 18. studenoga premijerno izvedena baletna predstava »U svakom slučaju«, dok je komorni koncert »Tre donne« odgođen zbog bolesti.


Ravnateljica riječkog Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir kaže da su od organizatora Noći kazališta zaprimili službeni dopis po kojem se manifestacija ove godine održava 25. studenoga. Tako je GKL 18. studenoga na programu imao predstavu koja je unaprijed planirana za taj dan, dok će s predstavom »Srećine cipele« obilježiti ovogodišnju Noć kazališta 25. listopada. Predstava je nastala u produkciji Umjetničke organizacije CLOU i Gradskog kazališta lutaka Rijeka, a autorice dramatizacije, redateljice i izvođačice su Valentina Lončarić i Nina Sabo.


U KUC-u Kalvarija (Ri Teatar) od 24. do 25. studenoga odvijat će se prvi »Dani smijeha Kerekesh Teatra u Rijeci«. Riječka će publika moći pogledati tri nagrađivane komedije u produkciji Kerekesh Teatra i to prema sljedećem rasporedu: 24. studenoga – »Dimnjačar« (igra Ljubomir Kerekeš; najizvođenija hrvatska predstava (izvedena 1.248 puta), 25. studenoga – »Ufuraj se i pukni« (igraju: Ljubomir Kerekeš, Zoran Pribičević i Jan Kerekeš – u sklopu Noći kazališta) i 26. studenoga – »Krtice« (igra: Jan Kerekeš). Sve izvedbe počinju u 20 sati.