Ljeto klasike

AIDA I CARMINA BURANA Operni spektakli riječkog kazališta u pulskoj Areni

Jasmin Đečević

Kristina Kolar, Marin Blažević i Dubravka Šeparović / Foto: I. TOMIĆ

Kristina Kolar, Marin Blažević i Dubravka Šeparović / Foto: I. TOMIĆ

Opera HNK-a Ivana pl. Zajca u velebnom amfiteatru postavlja »Aidu« Giuseppea Verdija te  »Carminu Buranu« Carla Orffa



RIJEKA Zašto putovati do veronske Arene kad u punokrvnim opernim spektaklima svjetske razine možete uživati u pulskoj Areni i to u produkciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca.


Riječki ansambl pripremio je za 27. srpnja »Aidu« Giuseppea Verdija dok je 29. srpnja na pozornici pulskog amfiteatra na rasporedu slavna »Carmina Burana« Carla Orffa.


Obje predstave su pod dirigentskom palicom Villea Matvejeffa.




Intedant riječkog kazališta Marin Blažević, koji potpisuje režiju i dramturgiju »Aide«, naglašava kako se radi o obnovljenoj, ali i značajno izmijenjenoj predstavi u odnosu na onu koju je publiku mogla gledati prošle godine na Ljetnoj pozornici u Opatiji.


Nove dimenzije


Posebnu dinamiku ovoj inačici donosi suigra Kristine Kolar, koja opet pjeva Aidu i Dubravke Šeparović u ulozi princeze Amneris.


– Ove dvije sjajne umjetnice otvorile su nove dimenzije i svojim radom predstavu dovele do nekih drugačijih ondnosno viših razina. Smatram da je privilegij i umjetnički izazov imati u kazalištu pjevačicu kakva je Kristina Kolar, svaka suradnja s njom ulazi u red najnispirativnijih kreativnih procesa. S Dubravkom surađujem prvi, ali sigurno ne i zadnji put. Radi se o fenomenalnoj glumici koja je svojom interpretacijom Amneris otvorila nove perspektive koje su vrlo bliske mom shvaćanju odnosa među glavnim likovima.


Bilo je zanimljivo pratiti suradnju njih dvije, ta kombinacija zdrave tenzije, konkurencije i uzajamnog poštovanja predstavlja jedan od vrhunaca rada na ovoj predstavi – rekao je Blažević.


Ulogu Radamesa preuzeo je Walter Fraccaro, Amonasro je Giorgio Surian dok Ramfisa pjeva Carlo Colombara, jedan od najvećih svjetskih baseva.


– Mislim da to pokazuje na kojoj razini se radi, Colombaro pjeva u Veroni, pa dolazi na našu pozornicu, pa opet ide u veronsku Arenu. Zaista, čemu trošiti novac, plaćati autoput i potezati do Verone kada vas očekuje ovakva predstava u Puli – istaknuo je Blažević.


Kristina Kolar i Dubravka Šeparović / Foto: I. TOMIĆ


Kristina Kolar i Dubravka Šeparović / Foto: I. TOMIĆ



Mezzosopranistica Dubravka Šeparović, nacionalna prvakinja Opere HNK u Zagrebu, naglasila je kako je počašćena da upravo u pulskoj Areni može pjevati ovu ulogu, a pogotovo što surađuje s riječkim ansamblom.


– Jako me inspirira Opera u Rijeci, ali i Rijeka kao grad. Ja sam iz Dubrovnika i iako su oba grada na moru, imaju posve drugačije atmosfere. Rijeka me inspirira kao gradsko tkivo s divnom eklektičnom energijom i Operom koja se razvija u pozitivnom smjeru prema modernom ansamblu – rekla je Šeparović.


Naglasila je kako je Amneris iznimno zahtjevna uloga, ali i kako je pjevajući taj Verdijev lik jako puno naučila o životu. Osvrnula se i na činjenicu da se predstava izvodi u Areni, naglasivši kako će pjevači morati savladati taj prostor odnosno pronaći način da u isto vrijeme »daju sebe, inspiriraju publiku, ali i ostanu u ulozi« što će biti poseban izazov za sve.


Pozitivno rivalstvo


Kristini Kolar ovo će biti sedma produkcija Aide koju je pjevala od Europe do Japana.


– Obožavam pjevati Verdija jer se u svim likovima može naći poveznica sa stvarnim životom. Osjećam uzbuđenje i odgovornost prema publici koja će doći u Arenu. Probe su bile divne, rad s Dubravkom Šeparović donio je jedno pozitivno rivalstvo, super je kad imaš dobre kolege na pozornici jer jedna drugu potičemo na još bolji rad – zaključila je Kolar.


Organizirano u Pulu


Svi koji žele uživati u Ljetu klasike s riječkom Operom u pulskoj Areni mogu to učiniti i organiziranim prijevozom autobusima iz Rijeke. Rezervacije se primaju se na blagajni Kazališta ili u Turističkoj agenciji Autotransa d.o.o (Riva 22) te na telefonski broj ureda prodaje 051/355-909. Ulaznice za »Aidu« i »Carminu Buranu« mogu se nabaviti na blagajni kazališta i u sustavu Eventima.


Sumi Jo i »Carmina Burana«


Osim »Aide«, riječki ansambl u Pulu dovodi i »Carminu Buranu« Carla Orffa sa solistima Frankom Klisovićem, Robertom Kolarom te opernom superzvijezdom Sumi Jo.


– Ona je dio opernog Olimpa, snimila je 50-ak albuma s najvećim dirigentima današnjice, dobitnica je Grammyja, nominirana za Oscara.


Na pozornici će biti i 120 članova zbora Ivan Goran Kovačić, 30-ak članove dječjih zborova Kap i Torretta, 70 članova orkestra…Nadam se da ćemo svi stati na pozornicu – najavio je Marin Blažević.