Galerija Forum

Izložba Jelene Blagović posvećena temi majčinstva

Siniša Pavić

Tema festivala Organ vida je: Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas. Ne čudi stoga, da je dio službenog programa festivala i nova samostalna izložba Jelene Blagović posvećena temi majčinstva, što se već ovaj četvrtak, 6. rujna, u 20 sati otvara u zagrebačkoj Galeriji Forum



Sljedećeg tjedna u Zagrebu službeno počinje 10. međunarodni festival fotografije Organ vida koji okuplja međunarodne nadolazeće i etablirane suvremene fotografe i fotografkinje sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse te potiče promišljanje i razgovore o ključnim, globalno i društveno važnim političkim pitanjima.


Tema mu je: Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas. Ne čudi stoga, da je dio službenog programa festivala i nova samostalna izložba Jelene Blagović posvećena temi majčinstva, što se već ovaj četvrtak, 6. rujna, u 20 sati otvara u zagrebačkoj Galeriji Forum.  


Serija od 12 fotografskih radova kroz arhetipski prizor majke s djetetom, problematizira temu majčinstva, pružajući intimni pogled na različite strahove, sumnje i samopropitivanja s kojima se autorica i njezine bliske prijateljice suočavaju u razdoblju života u kojem planiraju postati majke, ili to već jesu. Kustosica izložbe Iva Prosoli o radu Jelene Blagović piše:




„Zajedničko svim portretiranim ženama su različite nijanse straha, sveprožimajućeg novog osjećaja odgovornosti i zebnje od gubitka dijela sebe – gubitka mentalne i fizičke slobode. Samoća, koju većina žena nauči cijeniti i u njoj uživati tek u odrasloj dobi, s majčinstvom se nepovratno mijenja. Upravo to stanje između uloga, osvještavanje da se rođenjem djeteta i žena iznova formira kao individua, prikazano je kroz ove inscenirane portrete, koji vizualiziraju trenutak odsutnosti i izmijenjene, nove vrste samoće, s kojom se svaka od portretiranih žena suočava. Najčešće unutar vlastitog doma i sama sa sobom.”


Jelena Blagović jedna je od ponajboljih naših fotografkinja mlađe generacije. Magistra je umjetnosti, profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, voditeljica ADU Galerije f8.


Izlagala je na 15 samostalnih i brojnim skupnim izložbama u zemlji i svijetu te je dobitnica mnogih nagrada i priznanja. Izložba Nove samoće moći će se pogledati do 16. rujna.