Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ispis članka: Plenković je liga iznad - Novi List

NoviList.hr

Plenković je liga iznad

Komentar Roberta Franka

12. lipanj 2017 19:56

Napisao: Robert Frank

Jednostavno, Plenković je za Bernardića i Vrdoljaka - ne ulazeći u ispravnost nekih njegovih političkih stavova, već samo uzimajući u obzir tehniku vladanja i upravljanja - liga iznad.

arhiva NL

Voljeli ga ili ne, prihvaćali njegovu politiku ili se s njome ne slagali, procjenjivali ga štreberskim briselskim činovnikom i poslušnikom ili sposobnim političarom samostalnim u kreiranju i provođenju odluka Vlade i HDZ-a, bez obzira na to potcjenjivali ga, precjenjivali ili jednostavno adekvatno ocjenjivali, Andrej Plenković iz velike je krize izašao kao još veći pobjednik.

Ne samo da je sačuvao krizom s Mostom i Agrokorom načetu i opasnu poljuljanu Vladu, nego ju je rekordno brzo rekonstruirao i još osnažio putem se rješavajući unutarstranačkog i pobočnog, (pre)desnog i (pre)opasnog balasta.

No još je važnije, gledajući iz pozicije HDZ-a, da je zdrobio, samljeo i u prah i pepeo pretvorio HNS, stranku i političku snagu koja je više nego bilo koja druga, uključujući tu i za svakog istinskog HDZ-ovca potpuno neprihvatljivi SDSS, iritirala Plenkovićevu biračku bazu.

Andrej Plenković u relativno je kratkom roku uspio s političke karte izbrisati stranku koja mu je svjetonazorski daleka i čiji su stavovi HDZ-u teško probavljivi. U mnogočemu čak i potpuno, sto posto neprihvatljivi, barem kako se činilo. I onda je Plenković zaigrao prave karte, malo blefirao, malo hazardirao, malo trgovao, povukao hrabre poteze i pridobio HNS na svoju stranu.

Njegovi su mu suradnju s mrskim ideološkim neprijateljem oprostili iz pragmatičnih razloga – suradnja s HNS-om za HDZ znači ostanak na vlasti. Neočekivani bonus je izbacivanje iz HNS-a ikone stranke Vesne Pusić i političarke koja je obećavala i koja je mogla pomrsiti račune Anke Mrak Taritaš. Nakon svega toga slobodno se može zaključiti da redove HNS-a do neprepoznatljivosti nije prorijedio njen dojučerašnji čelnik Ivan Vrdoljak. Ne, nikako, učinio je to, koristeći Vrdoljaka kao svoje moćno oružje razdora među njegovim narodnjacima, upravo Andrej Plenković. Pokazao je da zna upravljati kriznim situacijama te da će bez pardona, beskrupulozno ako treba, slomiti druge da on ne bi bio slomljen.

Kad mu je bilo najteže, barem javno nije gubio živce, nije histerizirao, nije plakao ni naricao nad sudbinom Vlade, nije optuživao nikoga već je kombinirao, pregovarao, tražio rješenja, lomio konkurenciju, zavadio pa zavladao HNS-om. Andrej Plenković jedini je hrvatski političar koji je istodobno šef dvjema strankama: direktno HDZ-u i indirektno HNS-u. Pritom je jednog relativno uspješnog, a iznad svega ambicioznog političara Ivana Vrdoljaka poslao u mirovinu, prijevremenu ili trajnu još će se vidjeti.

Bude li dobre volje ili ako je to dio tajnog plana, možda jednom na mala vrata omogući Vrdoljaku, koji će se vječno morati nositi sa stigmom izdajnika i trgovca, povratak u politiku, ali ne u prvu ligu već na margine. Umjesto da gubitnik krize Vlade bude Andrej Plenković, gubitnik je, uz Vrdoljaka, i šef SDP-a Davor Bernardić koji je pokazao svu svoju raskoš u političkom nesnalaženju. U situaciji kad bi svaki imalo talentiraniji politički početnik poentirao na krizi glavnog konkurenta, Bernardić je uspio postići kontraefekt: dodatno je podijelio, raslojio i posvađao svoj SDP. Jednostavno, Plenković je za obojicu, ne ulazeći u ispravnost nekih njegovih političkih stavova već samo uzimajući u obzir tehniku vladanja i upravljanja, liga iznad.