Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
28. siječnja 2020.
Stižu nova upozorenja

ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU 'Globalno zatopljenje će do 2100. godine promijeniti boju oceana'

Photo/Pixabay
Photo/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2019. u 7:41 2019-02-09T07:41:25+01:00

Zbog klimatskih promjena oceani će uskoro promijeniti boju, a nedostatak fitoplanktona mogao bi imati strašno negativan utjecaj na izlov ribe.

I dok se američki predsjednik Donald Trump na Twitteru smije globalnom zatopljenju,  znanstvenici su na iglama. Nove studije upozoravaju da će zbog klimatskih promjena oceani uskoro početi mijenjati boju.

Oceani se zagrijavaju i postaju "kiseliji", što je rezultat klimatskih promjena. Nova provokativna studija tvrdi da će uskoro i promijeniti boju. Istraživanje je dokazalo da će plavi dijelovi oceana kroz par desetljeća početi biti puno svjetliji. Do 2100. godine, promjena boje će zahvatiti više od polovice površine svjetskih oceana.

Ali, ne mijenja se samo boja morske površine. Stižu promjene i u populaciji morskih fitoplanktona. Ovi su mali organizmi puni zelenog pigmenta klorofila, a smanjenje njihove populacije će također utjecati na boju ocenana, prenosi NBC.

"Ovi mikroskopski organizmi žive u vodama i baza su morskog hranidbenog lanca", izjavila je stručnjakinja za morsku ekologiju, Stephanie Dutkiewicz za NBC.  "Obzirom da se nalaze u moru, mijenjaju njegovu boju koju vidimo. Što ih je manje, to će morska površina postajati sve svijetlija", dodaje Stephanie.

Područja koja su najviše ugrožena su Atlanski i Južni ocean. Promjena u svijetu fitoplanktona, koju su hrana malih morskih bića, mogla bi dovesti do kolapsa ribara. Smanjenjem broja fitoplanktona, smanjuje se broj riba čime automatski propadaju ribolovna područja. 

Maleni organizmi su od velike važnosti ne samo za morski, već i za svijet na kopnu. Apsorbiraju ugljični dioksid poput drveća i pomažu održavanju razine stakleničkih plinova te spriječavaju da ista naraste.

"Očaravajuće je kad pomisliš da se ovi mali fitoplanktoni mogu usporediti s velikim biljkama. To je ono što ih čini globalno važnima", rekla je Sibel Bargu Ates, oceanografkinja sa Sveučilišta u Louisiani, za NBC.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze