Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
8. prosinca 2019.
Vruće temperature

Prošla je godina bila jedna od najtoplijih u povijesti, a stižu nam još paklenije vrućine

Photo/Pixabay
Photo/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2019. u 20:34 2019-02-13T20:34:23+01:00

2018. godina je bila četvrta najtoplija godina u povijesti bilježenja visokih temperatura. 

U 2018. godini nam je bilo jako toplo, a trendovi klimatskih promjena ukazuju na to da će se temperature samo nastaviti s rastom, rekli su znanstvenici na zajedničkoj konferenciji za novinare Nacionalne uprave za oceane i atmosferu i NASA-e, prenosi Science News.
Podatci agencija pokazuju da su globalne atmosferske temperature u 2018. bile prosječno 0.79 stupnjeva Celzija toplije od prosječne temperature 20. stoljeća od 13.9 ° C. Trend zagrijavanja je započeo sredinom 1970-ih i "vrlo je sličan vožnji uz pomoć pokretnih stepenica s vremenom", rekao je Deke Arndt, čelnik globalnog ogranka NOAA-e za nadzor u Ashevilleu, a prenosi Science News.
Za veći dio južne hemisfere, 2018. je postigla rekordne prosječne razine već drugu godinu zaredom. Neka područja sjeverne hemisfere zabilježila su i svoje najtoplije prosječne temperature, uključujući dijelove Europe, Bliskog istoka i zapadnog Pacifika. Na Arktiku su temperature nastavile rasti brže od ukupnog globalnog porasta temperature.

NASA

Klimatske promjene također vode ka neredovitim padalinama u većem dijelu svijeta. Toplija atmosfera sadrži više vodene pare, što može produljiti suše i na kraju dovesti do većih pljuskova kada se voda oslobodi. "Očito postoji veza", rekao je Arndt.
Sjedinjene Države doživjele su svoju najtopliju godinu, još od 1983. godine, s rekordnim kišama koje su poplavile devet istočnih država, uključujući Pennsylvaniu, Virginiu i Maryland. U cijeloj zemlji prosječna godišnja količina oborina iznosila je 87,96 centimetara. To je 11,9 centimetara iznad prosjeka 20. stoljeća od oko 76 centimetara, javlja Science News.
"Ključna poruka je da se planet zagrijava", izjavio je Gavin Schmidt, direktor NASA-inog Instituta za svemirske studije u New Yorku. "Bez obzira na to kako su podaci izrezani, pojavljuje se trend zagrijavanja."
"Dugoročni trendovi su izuzetno robusni", rekao je Schmidt. "I naše razumijevanje zašto se ti trendovi događaju također je vrlo snažno: to je zbog povećanja stakleničkih plinova" zaključuje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.