Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Supertanki televizori

Samsung i LG predstavili zakrivljene OLED televizore

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. siječanj 2013. u 14:49 2013-01-09T14:49:31+01:00

LAS VEGAS – Južnokorejske tvrtke Samsung i LG predstavile su na sajmu elektronike CES u Las Vegasu zakrivljene supertanke OLED televizore, nadajući se da će zavladati potencijalno unosnim tržištem televizora s tom novom tehnologijom.

Nova tehnologija za televizijske ekrane OLED, koja se koristi organskim diodama za emitiranje svjetlosti, smatra se budućnošću potrošačke elektronike. Ta je tehnologija energetski učinkovitija od LCD-a i plazme, te omogućuje veće kontraste slike od tekućeg kristalnog displeja.

Ekrani budućnosti se koriste organskim kemijskim spojevima koji emitiraju svjetlost na podražaj električnom strujom. Tako su tanki da bi se jednog dana mogli proizvesti mobilni uređaji koji će se moći savijati poput papira.

I Samsung i LG predstavili su 55-inčne OLED televizore u Las Vegasu prije godinu dana, a ove su godine prikazali poboljšane modele, uključujući i zakrivljene ekrane koji omogućuju da udaljenost između korisnika i televizora bude jednaka iz bilo kojeg kuta.

LG je prošli tjedan počeo preuzimati prve narudžbe za nove televizore, a prve isporuke očekuju se u veljači. Samsung je najavio da će nove televizore, ravne i zakrivljene, na tržište staviti u prvoj polovini godine.

Zbog velikih troškova proizvodnje, očekuje se da će OLED televizori uzeti samo djelić globalnog tržišta u sljedeće dvije do tri godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.