Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
19. siječnja 2020.
CNZD

Predstavljena platforma »Sigurni na internetu« za učenike, roditelje i stručnjake

Foto Glas Istre
Foto Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2019. u 15:54 2019-02-05T15:54:01+01:00

SINI je platforma namijenjena informiranju djece, mladih i njihovih roditelja o zaštiti na internetu i sigurnom korištenju mobilnih uređaja i novih tehnologija

ZAGREB Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) predstavio je u utorak u povodu Dana sigurnijeg interneta projekt edukativne on-line platforme Sigurni na internetu (SINI), koja je namijenjena edukaciji učenika, roditelja i stručnjaka o sigurnosti djece u digitalnom okruženju.

"Više od 95 posto djece u Hrvatskoj ima pristup internetu, i to uglavnom putem mobilnih uređaja, a svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta", istaknuo je voditelj CNZD-a Tomislav Ramljak te kazao da je skretanje pozornosti na internetsku sigurnost i prevencija e-nasilja razlog stvaranja platforme.

"SINI je platforma namijenjena informiranju djece, mladih i njihovih roditelja o zaštiti na internetu i sigurnom korištenju mobilnih uređaja i novih tehnologija", kazao je Ramljak i istaknuo da će i stručnjaci putem platforme imati pristup edukaciji i dodatnom usavršavanju u području zaštite djece na internetu.

CZND je na predstavljanju platforme u Osnovnoj školi Izidora Kršnjavog potpisao i Sporazum o izgradi platforme s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM) te tvrtkama A1, Hrvatski Telekom i Tele2, a istaknuto je da bi ona trebala biti dostupna početkom školske godine 2019./2010.

Predstavnici teleoperatera izrazili su zadovoljstvo suradnjom te se složili da je zajednički cilj osvijestiti i educirati sve korisnike novih tehnologija, tako i djecu, o sigurnosti na internetu.

Miran Gosta iz HAKOM-a izrazio je nadu da će edukativni materijali i važne informacije koje se nalaze na jednom mjestu doprijeti do djece i građana, ali i da će se stručno znanje i iskustvo moći učinkovito širiti putem nje.

"Zajedno za bolji i sigurniji internet"

Dan sigurnijeg interneta obilježava se drugi dan drugog tjedna u veljači u 130 zemalja svijeta. Cilj je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. U Hrvatskoj se ove godine obilježava uz slogan "Zajedno za bolji internet".

Ramljak je podsjetio da izloženost internetskom nasilju, jednom od najčešćih opasnosti u digitalnom svijetu, dovodi do neugodnih emocionalnih reakcija, ali i ponašanja poput izoliranosti, loših rezultata u školama i ekstremnih ponašanja kod djece.

Kazao je da na besplatnoj telefonskoj liniji 0800 606 606 pri CZND-u, djeca, ali i njihovi roditelji, mogu pronaći pomoć i savjete u slučaju neprimjerenih sadržaja i e-nasilja, dok je putem stranice cnzd.org moguće anonimno prijaviti neprimjeren sadržaj na internetu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.