Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
24. siječnja 2020.

Google u 2017. prebacio gotovo 20 milijardi eura u bermudski porezni raj

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2019. u 12:57 2019-01-04T12:57:57+01:00

Podmirujemo sve porezne obveze i poštujemo porezne zakone u svim zemljama širom svijeta u kojima poslujemo, poručuju pak iz Googlea

AMSTERDAM  Google je 2017. godine preko nizozemske podružnice na Bermude prebacio 19,9 milijardi eura u sklopu aranžmana koji mu omogućuje da smanji porezne obveze u inozemstvu, prema dokumentima predanim Nizozemskoj gospodarskoj komori.

Iznos je kanaliziran preko kompanije Google Netherlands Hodings BV a veći je oko četiri milijarde eura nego u 2016. godini, pokazuju dokumenti predani 21. prosinca.

Pritom je Google Netherlands Holdings BV u Nizozemskoj u 2017. platio 3,4 milijuna eura poreza, temeljem bruto dobiti od 13,6 milijuna eura, pokazuju podaci.

Google koristi nizozemsku podružnicu za prebacivanje prihoda od autorskih naknada, ostvarenih izvan SAD-a, u Google Ireland Holdings, podružnicu sa sjedištem na Bermudima gdje tvrtke uopće ne plaćaju porez na dobit.

Zahvaljujući tom poreznom manevru, poznatijem pod nazivom »dvostruki irsko-nizozemski sendvič«, Google nije obvezan plaćati porez na te prihode u SAD-u i u Europi, pri čemu oni čine većinu njegove zarade u inozemstvu.

Tako Googleov vlasnik Alphabet već dulje od deset godina plaća porez na dobit ostvarenu izvan matičnog SAD-a po efektivnim jednoznamenkastim stopama, otprilike tri četvrtine nižim nego u zemljama u kojima ju je ostvario.

Irska je 2014. odlučila postupno ugasiti takve porezne aranžmane zbog pritiska Europske unije i SAD-a.

»Podmirujemo sve porezne obveze i poštujemo porezne zakone u svim zemljama širom svijeta u kojima poslujemo«, poručuju pak iz Googlea.

»Poput ostalih multinacionalnih tvrtki, i Google plaća veliku većinu poreza na dobit u matičnoj zemlji. U proteklih deset godina plaćali smo globalni porez po efektivnoj stopi od 26 posto«, tvrde.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.