Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. veljače 2020.
Full Fact

Facebook se uhvatio ukoštac sa širenjem lažnih vijesti: "Fokusirat ćemo se na točnost informacija"

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 12. siječanj 2019. u 18:13 2019-01-12T18:13:50+01:00

Facebook je objavio suradnju s organizacijom Full Fact čiji će zadatak biti provjera točnosti informacija, kako bi se smanjila količina lažnih vijesti u Velikoj Britaniji. 

Partnerstvo Facebooka i Full Facta moglo bi riješiti problem lažnih vijesti. Full Fact je britanska humanitarna organizacija koja se fokusira na provjeru činjenica prilikom objavljivanja različitih sadržaja. Ovo je nastavak nastojanja Facebooka da se bori s lažnim vijestima, s kojima se kompanija uhvatila ukoštac nakon izbora 2016. godine. Princip rada je takav da će korisnici Facebooka u Engleskoj moći označiti potencijalne lažne vijesti. Zatim će Full Fact provjeriti sadržaj za točnost, ocijeniti da li je točan ili netočan. "Full Fact će se fokusirati na procjenu  informacija koje mogu biti nepouzdane i koje imaju potencijal za nanošenje štete sigurnosti čovjeka, štetu za demokratske procese, opasne "lijekove za rak", lažne priče koje se šire nakon terorističkih napada ili lažne objave o tome kako glasati prije izbora", najavio je Facebook na novinarskoj konferenciji, prenosi Mashable. 

Spomenuti sadržaj će se pojavljivati niže na naslovnici, a korisnici će vidjeti je li sadržaj koji dijele lažan ili ne. No, Facebook neće zaustaviti ljude da isti sadržaj dijele ako se tako odluče. Full Fact će ocjenjivati sadržaj koji je označen kao "baziran na činjenicama" dok će osobna mišljenja i satiru ignorirati. Facebook se ograđuje od toga što će Full Fact procijenjivati, a zaposlenici Facebooka neće imati nikakav utjecaj na odobrenje onoga što ova organizacija odabere, objavljuje Mashable.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.