Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Artroza i gubitak pokretljivosti

Dr. Vlasta Brozičević: Usporite trošenje koljena

Dr. Vlasta Brozičević: Usporite trošenje koljena
Dr. Vlasta Brozičević: Usporite trošenje koljena
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2018. u 7:00 2018-02-14T07:00:00+01:00

Jedna od tri osobe starije od 60 godina zbog artroze ima tegobe na oba koljena

Osteoartritis ili artroza koljena jedan je od raširenih uzroka bolova i tegoba u starijoj i srednjoj dobi, prouzročen oštećenjem zglobne hrskavice. Koljeno je posebno osjetljivo jer uz kuk nosi teret cijelog tijela i svakodnevno je izloženo mikrotraumama i trošenju. Već u ranoj fazi osteoartritisa koljena, zglobni prostor se postepeno sužuje, hrskavica troši i kada nestane, kost struže o kost, uzrokujući jaku bol. Simptomi se razvijaju polako i pogoršavaju tijekom vremena.

Koljena i kukovi su najveći zglobovi. Hodanje polaganim korakom opterećuje svaku nogu silom dvostruko većom od naše tjelesne težine. Trčanje ili silaženje stepenicama te sile učetverostručuje. Kod starijih osoba gotovo jedna od četiri žene i jedan od pet muškaraca tuže se na stalnu bol u koljenu. Za neke je ljude najbolje rješenje zamjena istrošenog zgloba umjetnim, kada ostale mjere zakažu. Koljena i kukovi u uskoj su međuzavisnosti, poremećaj u kuku može prouzročiti bol u koljenu, a poremećaj u koljenu može pogoršati problem kuka.

Ublažite tegobe blagog osteoartritisa

Samopomoć kod blažeg osteoartritisa uključuje odmaranje i rasterećenje zgloba kad se pojavi bol, vježbe prilagođene trenutačnom stanju i uz nadzor terapeuta, vožnju biciklom s povišenim sjedalom i pruženom nogom, plivanje, redovito pješačenje i planinarenje uz pomoć štapova te općenito reguliranje tjelesne težine. Za ublažavanje boli koristite topli oblog, a u fazi otoka, hladan oblog. Kreme s toplo- hladnim učinkom također ublažavaju bol.

Regeneracija hrskavice i kosti

Problemi s koljenima javljaju se u sve ranijoj životnoj dobi, no to ne mora nužno narušiti kvalitetu života. Inovativne metode regeneracije hrskavice i kosti, sastavni su dio Artroza programa Poliklinike Terme Selce i vrlo uspješno provode se već više od 15 godina.

Ne smijemo umanjiti ni važnost uložaka za cipele, a tu je i ciljana fizioterapija. Uz analgetske i protuupalne lijekove na preporuku specijaliste, moguća je lokalna primjena sredstva za pospješivanje 'podmazivanja' zglobnih površina ( Hyalgan, Synvisc, Synocrome).

Vježbanje je ključno

Ipak, vježbanje je ključna komponenta tretmana. Uz lagano plivanje i vježbanje u vodi, koristite tehnike relaksacije jer pospješuju kontroliranje boli. Vježbanjem na Biodex izokinetičkom dinamometru brzo možete ojačati mišiće oko koljena, ne opterećujući zglob. Usprkos degenerativnim promjenama koljena, upoznate li svoju bolest, prihvatite je i proučite njene zakonitosti, može se ostvariti kvalitetan život. Uz lijekove i fiziokineziterapijske postupke, aktivnosti, vrlo često vaš vlastiti stav prema artrozi postane presudan i određuje kvalitetu života.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.