Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
11. prosinca 2018.
Prodan na eBayu

Prvi Superman prodan za 3,2 milijuna dolara

Primjerak iz 1938. godine / Foto Reuters
Primjerak iz 1938. godine / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 26. kolovoz 2014. u 15:15 2014-08-26T15:15:21+02:00

"Teško je povjerovati da će dječji strip od 10 centi jednoga dana biti toliko vrijedan. Ali to je Superman. To je ikona. Prvi put da je netko vidio kako izgleda superjunak", rekao je Stephen Fishler iz Metropolisa

LONDON - Jedan od najbolje sačuvanih primjeraka prvog stripa o Supermanu prodan je za 3,2 milijuna dolara (18,4 milijuna kuna), što je rekordan iznos za neki strip, objavljeno je na eBayu.

Superman je debitirao u izdanju Action Comics #1, koji je 1938. stajao 10 centi, prenosi BBC. Kako se pretpostavlja, u svijetu još ima samo pedesetak nerestauriranih originalnih primjeraka toga izdanja.

Strip je kupila newyorška tvrtka Metropolis Comics. Prethodni rekord držao je drugi primjerak iz istog izdanja koji je 2011. prodan za 2,16 milijuna dolara.

Ovaj primjerak dobio je ocjenu devet od deset na osnovu svoje očuvanosti i bijelih stranica. Čuvao se u škrinji od cedrovine, kazao je njegov donedavni vlasnik i prodavač Darren Adams iz Zapadne Virginije.

U Metropolisu, najvećem svjetskom prodavaču starih stripova, rekli su da je prilika bila predobra da bi je propustili. "Teško je povjerovati da će dječji strip od 10 centi jednoga dana biti toliko vrijedan. Ali to je Superman. To je ikona. Prvi put da je netko vidio kako izgleda superjunak", rekao je Stephen Fishler iz Metropolisa.

Jedan posto od prodaje ići će u Zakladu Christophera i Dane Reeve, humanitarnu udrugu imenovanu po pokojnom glumcu koji je utjelovio Supermana i njegovoj supruzi.

Supermana su 1938. stvorili strip crtač Joe Shuster i scenarist Jerry Siegel. Prvo izdanje otisnuto je u 200 tisuća primjeraka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka