Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Milojko Pantić

video Potresan istup komentatorske legende: Srpskog reprezentativca podsjetio na stradanje Sarajeva pa - zaplakao

FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2018. u 10:06 2018-11-15T10:06:00+01:00

Stariji čitatelji i čitateljice, ljubitelji nogometne igre, Pantića zasigurno pamte po nekim od urnebesnih komentara kakvima je ponekad znao začiniti svoje prijenose nogometnih akcija. "Poceopao je vazduh na kiseonik i vodonik", znao bi bubnuti Pantić, nasmijavajući nogometnu Jugoslaviju.

Srbijanski nogometaš Nemanja Matić skandalizirao je prije desetak dana englesku sportsku javnost, jer je na Dan makova, blagdan kojim se u Velikoj Britaniji obilježava sjećanje na završetak Prvog svjetskog rata, na svom dresu odbio nositi simbol sjećanja - crveni mak. Naime, Matić je prije utakmice njegovog Manchester Uniteda s Bournemouthom crveni mak odbio nositi s obrazloženjem da je NATO bombardirao njegovu zemlju.

- U potpunosti prepoznajem zašto ljudi nose 'makove', poštujem pravo da to čine i imam razumijevanje za sve koji su izgubili najmilije zbog ratnih sukoba. Međutim, sve to je za mene samo podsjetnik na napad koji sam preživio 1999. godine kao 12-godišnji dječak iz sela Vrelo, kad je moja zemlja razarana bombardiranjem. Iako sam ranije nosio mak, ne razmišljajući o tome, sad više ne osjećam ispravnim da ga nosim. Ne želim uvrijediti bilo koga, to je moj izbor. Nadam se da razumijete moje razloge, poručio je srpski nogometaš na društvenim mrežama.

Ova Matićeva odluka dočekana je pljeskom na otvorenoj medijskoj sceni Srbije. Beogradski tabloidi pozdravili su je s ushićenjem, kao patriotsku i odvažnu. Međutim, iz općeg raspoloženja na predmetnu temu iskočilo je obraćanje jedne od televizijskih i sportskih legendi Beograda i Srbije, umirovljenog nogometnog komentatora Milojka Pantića.

Stariji čitatelji i čitateljice, ljubitelji nogometne igre, Pantića zasigurno pamte po nekim od urnebesnih komentara kakvima je ponekad znao začiniti svoje prijenose nogometnih akcija. "Poceopao je vazduh na kiseonik i vodonik", znao bi bubnuti Pantić, nasmijavajući nogometnu Jugoslaviju.

Nakon krvavog raspada Jugoslavije Pantić se hrvatskom gledateljstvu izgubio iz vida, da bi se u vrijeme društvenih mreža vratio na scenu, ali ovaj put kao oštar komentator društvenih zbivanja, ne samo sportskih, nego, pretežito, političkih. Milojko Pantić tako je danas jedan od jačih glasova protiv režima Aleksandra Vučića, kojeg umirovljeni sportsksi komentator smatra promašenim nastavkom 'miloševićizma' u Srbiji.

Odluku Nemanje Matića da ne nosi mak na dresu, simbol sjećanja na poginule u Prvom svjetskom ratu, Pantić je komentirao oštro i emotivno, da bi na kraju - zaplakao.

- Među rijetkima koji su odbili sudjelovati u toj kulturi sjećanja i na svoje grudi staviti taj simbol ratnih žrtava, bio je na žalost i naš reprezentativac Nemanja Matić. I to baš na stotu godišnjicu velikog krvoprolića u kojem su sudjelovali i njegovi pradjedovi, rekao je Pantić. Emitirao je to u svojoj emisiji Sportska galaksija, koju daje preko - facebook profila. Svaki njegov video pogleda između 50 i 150 tisuća ljudi.

- Dragi naš dobri dječak Nemanja. Prvo, moraš znati da crveni cvijet maka nema nikakve veze s NATO paktom. Drugo, moraš znati da su tvoji i naši sunarodnici i nekadašnji zemljaci čitave četiri godine držali pod opsadom, bombardovali i granatirali nedužne stanovnike Grada Sarajeva, U tom Sarajevu živio je i veliki poeta Izet Sarajlić. On je svojom pjesmom 'Večeras ćemo za njih voljeti' dao nemjerljiv doprinos balkanskoj kulturi sjećanja, rekao je u svom obraćanju Nemanji Matiću i gledateljstvu umirovljeni sportski komentator.

Potom je pročitao zaista potresnu pjesmu Izeta Sarajlića - posvećenu strijeljanima 1942. godine, a ne vojnicima iz 1918. godine - kako je to u jednom trenutku pogrešno rekao Milojko Pantić, ali ova pogreška nije umanjila snagu njegovog zdravorazumskog iskaza. Kad je završio Sarajlićevu pjesmu, Pantić je - obrisao suze. 

POGLEDAJTE VIDEO

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.