Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 3
Sutra: 17° 17° 3
22. travnja 2019.
Pravo jednakosti na testu

Norveški masovni ubojica koji je u pokolju 2011. ubio 77 osoba danas je - student političkih znanosti

Foto Facebook
Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 3. listopad 2018. u 15:29 2018-10-03T15:29:27+02:00

Masakr koji je Anders Behring Breivik počinio mnogi doživljavaju i kao napad na sveučilište jer se Breivik usredotočio na lijevu demokratsku struju kojoj fakultet pripada, a neki profesori bili su i na njegovu popisu za odstrel. Unatoč tome, sveučilište nije odbilo njegovu molbu.

Norveški zakon nalaže da zatvorenici imaju pravo na obrazovanje u zatvoru, no kada je Sveučilištu u Oslu stigla prijavnica masovnog ubojice koji je 2011. godine izvršio pokolj nad 77 osobom, stvari više nisu bile tako jednostavne.

Kada je u srpnju 2011. godine Anders Behring Breivik počinio masovno ubojstvo u bombaškom i oružanom napadu u Oslu i na otoku Utoya u kojem je stradalo ukupno 77 osoba, uglavnom mlađe dobi, nitko nije slutio pred kakvim će se iskušenjem naći akademska zajednica četiri godine kasnije, kada je na adresu sveučilišta stigla prijavnica za preddiplomski studij političkih znanosti koju potpisuje upravo Breivik.

Okolnosti odluke bile su naročito teške jer su brojni studenti prijatelji žrtava masakra i cijeli je proces bio pod povećalom javnosti, no sveučilište je na koncu ipak dozvolilo da Breivik ostvari svoje pravo na školovanje, u posebnim uvjetima, a tri godine kasnije tu odluku podržava i novi rektor, prenosi BBC.

Pravo jednakosti na testu

Cijeli proces bio je jedan "traumatičan paradoks", kako ga je nazvao bivši rektor sveučilišta Ole Petter Ottersen, jer je Breivik odabrao studij na točno onim političkim institucijama koje je njegova ekstremistička ideologija napala.

Unatoč tome, prije tri godine sveučilište je dozvolio da ubojica krene na studij pod posebnim uvjetima. Nastavne materijale donose mu policijski službenici, a on nema nikakav kontakt s drugim studentima, profesorima ili pristup internetu. Kao student preddiplomskog studija političkih znanosti uči o teorijama politike, političkim strankama, državnoj administraciji, internacionalnim odnosima i slično.

Po pitanju mišljenja drugih o odluci da Breivik nastavi studij, novi rektor Svein Stolen misli da je raznolikost mišljenja na ovako velikom sveučilištu normalna, naročito uzimajući u obzir količinu osoba koje su povezane sa žrtvama, no u krajnjoj je liniji siguran da je kolektivna zajednica zadovoljna odlukom.

- Nije bilo lako, no mislim da je riječ o principijelnom potezu sveučilišta, rekao je rektor naglasivši da je prije konačne odluke proces razmatranja bio dug i temeljit.

- Bilo je vrlo važno pobrinuti se za druge studente, učitelje i administraciju, pa smo imali mnoge diskusije o tome kako osigurati da ovo na njih ne utječe previše, objasnio je rektor Stolen.

Mišljenje studenata

Svoj stav o Breivikovom dolasku na fakultet podijelio je i bivši studentski predstavnik Sveučilišta u Oslu Thomas koji i dalje smatra da Breivikovo ime nije vrijedno spomena, no slaže se s principima uz koje je sveučilište stalo.

- Ne mogu zamisliti da izađe iz zatvora, no ako do toga dođe, bolje da izađe kao obrazovan čovjek, nego obratno. Osveta nije dio sustava za kažnjavanje, a rehabilitacija jest, rekao je Thomas za BBC, nadodavši da je tek sada Norveška gdje je bila prije napada, ne više u poziciji žrtve.

Sličan stav ima Emil koji je nedavno diplomirao.

- Ovo je bio test za norvešku liberalnu politiku kada je Anders Behring Breivik učinio tu užasnu stvar. No obrazovanje može biti samo dobro za njega, rekao je.

Izvor: BBC

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka