Brzo i jednostavno

Ukusan i sočan, za ovaj kolač ne trebaju vam jaja

Ana Braškić

Ilustracija Istock

Ilustracija Istock

Kolač se može pripremiti i u bezglutenskoj verziji. Budući da u njemu nema jaja pogodan je i za one koji ne toleriraju tu namirnicu



Recept za kolač nazvan kontroverznim imenom »crnac bez jaja« jako je popularan. Jednostavni sastojci i jednostavna priprema dobitan su spoj. Može se koristiti i kao baza za tortu, a mi vam donosimo više puta isprobanu izmijenjenu verziju koja okusom podsjeća na popularan namaz od lješnjaka.


Kolač se može pripremiti i u bezglutenskoj verziji. Budući da u njemu nema jaja pogodan je i za one koji ne toleriraju tu namirnicu.


Sastojci: 200 g lješnjaka, 100 g brašna (može integralno, bijelo, bezglutensko), 3 jogurta (svaki od 180 grama), 100 grama demerara šećera, 120 ml ulja, 2 žličice sode bikarbone, 25 g gorkog kakaa, žličica cimeta, korica nešpricane naranče




Za ganache: 2 dcl slatkog vrhnja, 200 g čokolade za kuhanje sa 70 posto kakaa


Priprema: Lješnjake popržiti na suhoj tavi, staviti u krpu te trljati kako bi uklonili kožicu. Lješnjake usitniti u multipraktiku. Usitnjene lješnjake pomiješati sa suhim sastojcima.


U drugoj posudi pomiješati jogurt i ulje te staviti u posudu sa suhim sastojcima. Miksati 2 do 3 minute te na kraju dodati narančinu koricu.Smjesu rasporediti u kalup i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata. Za ganache zagrijati slatko vrhnje do vrenja i preliti ga preko sjeckane čokolade. Dobro promiješati dok ne dobijete glatku glazuru.

Pečeni kolač još dok je topao preliti ganacheom. Ohladiti do kraja i tek tada poslužiti.


Ovaj kolač može biti odlična podloga i za tortu. Kremu možete napraviti od tučenog slatkog vrhnja, sira mascarpone i otopljene čokolade (bijela ili mliječna). Kada se krema stisne preliti ju ganacheom i sočna torta spremna je za posluživanje.