Ljubav kroz želudac

Valentinovo u kuhinji: Ovog petka iznenadite svog partnera čokoladnim poslasticama

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Ima li boljih slastica od onih na bazi čokolade koje možete pripremiti sami kako biste iznenadili svog partnera?



Valentinovo je dan zaljubljenih, poseban trenutak u kojem možete slaviti vašu ljubav tako što ćete uživati u dobroj hrani, posebice u mirisu i okusu slatkih specijaliteta. Ima li boljih slastica od onih na bazi čokolade koje možete pripremiti sami kako biste iznenadili svog partnera? Lijep je to način da mu pokažete svoju ljubav i izađete iz rutine, ali i da se zabavite u kuhinji pokušavajući ga dodatno osvojiti kroz želudac.


Mnoga su istraživanja pokazala da unos čokolade potiče oslobađanje endorfina, razlog zbog koga je u stanju povećati dobro raspoloženje. Nije slučajno što je poznata kao prirodni antidepresiv, te da nam daje osjećaj blaženstva. Čokolada, u svakom slučaju, spada u stimulativnu hranu, pa je pravi izbor za Valentinovo. Donosimo vam tri recepta, laganije varijante klasičnih slatkih delicija, a koji su i vrlo jednostavni za napraviti.


Lagani tartufi




Ukoliko ste ljubitelji kuglica tada vam predlažemo da probate napraviti lagane tartufe. Za 18 tartufa potrebno vam je 120 g sira ricotta, 35 g gorkog kakaa + ostalo za posipanje tartufa, 80 g tamne čokolade i 3 žlice šećera u prahu.


Otopite tamnu čokoladu na pari i ostavite da se ohladi. Ricottu pomiješajte sa šećerom u prahu, pa dodajte otopljenu čokoladu i kakao te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Stavite smjesu u hladnjak na najmanje dva ili tri sata, ili dok ne postane gotovo čvrsta. Zatim oblikujte male kuglice, pa ih uvaljajte u gorki kakao. Do posluživanja ih držite u hladnjaku. Gorki kakao upotpunjava recept dajući slatkišu karakteristični okus. Ako želite, svoje lagane tartufe možete učiniti još ukusnijima tako što ćete ih posuti šećerom u prahu, kokosom ili čokoladnim mrvicama.


Čokoladni mousse


Lagani čokoladni mousse drugi je desert koji vam predlažemo, a koji je idealan upravo za dan zaljubljenih. Za šest porcija potrebna su vam 3 bjelanjka, 140 g tamne čokolade (najbolje 70 postotne), 75 ml obranog mlijeka, 90 g šećera, 45 ml vode, narančina korica (neobavezno) i 1 žlica kakaa za posipanje.


Ulijte mlijeko u zdjelu s debelim dnom i otopite nasjeckanu tamnu čokoladu. U drugoj posudi miješajte šećer s vodom i ostavite na vatri dok ne dobijete sirup. U međuvremenu u čistoj posudi ili u mikseru napravite snijeg od bjelanjaka. Polovicu sirupa ulijte u bjelanjak i nastavite mutiti, a zatim polagano dodajte ostatak, sve dok smjesa ne postane čvrsta. Otopljenoj čokoladi dodajte narančinu koricu, a zatim ju lagano umiješajte u smjesu od bjelanjaka. Učinite to laganim pokretima odozgo prema dolje. Sve izlijte u 6 zdjelica ili čaša i stavite ih u hladnjak barem na dva sata.


Poslužite mousse posut gorkim kakaom i narančinom koricom ako želite.


Torta od kakaa i jogurta


Predlažemo vam i laganu tortu od kakaa i jogurta, a za kalup promjera 22 cm potrebno vam je 230 g brašna, 30 g gorkog kakaa, 160 g šećera, 30 ml suncokretovog ulja, 125 ml vode, 40 g jogurta s niskim udjelom masti i vrećica praška za pecivo.


Pećnicu uključite na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješajte jogurt s uljem i šećerom. Dodajte prosijano brašno, vodu, prašak za pecivo i kakao. Miješajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Tepsiju za pečenje namažite žličicom ulja i pospite je s vrlo malo brašna. Ulijte tijesto i poravnajte površinu žlicom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta, a prije vađenja kolača napravite »test čačkalicom«: ako ostane suha to će značiti da je torta spremna. U suprotnom pustite da se još malo peče. Ostavite da se ohladi. Možete ju ukrasiti po želji.