Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
13. studenoga 2019.

Uz ovih pet savjeta uživat ćete u najukusnijem roštilju

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 6. svibanj 2019. u 8:37 2019-05-06T08:37:00+02:00

Roštiljanje je prava umjetnost, ali i odličan mamac za obiteljska i prijateljska okupljanja 

„Što je proljeće bez roštilja?!“ - reći će mnogi zaljubljenici u okus i miris mesa s roštilja. Roštiljanje je prava umjetnost, ali i odličan mamac za obiteljska i prijateljska okupljanja oko topline plamena i mesa koje cvrči i poziva da ga se kuša. Za dobar roštilj treba malo vremena, a i iskustva, no i početnicima, ali i iskusnima dobro će doći pokoji savjet kako da roštilj ispadne još bolji. Donosim stoga pet savjeta kako do još uspješnijeg i ukusnijeg roštilja.

Ugljen ili brikete stavljati tek kada se vatra razgori - početnička greška je stavljati ugljen istovremeno kada i trešćice i papir. Zlatno je pravilo, najprije vatru zapaliti trešćicama i papirom, potom dodati malo deblje drvo i čekati da se vatra dobro razgori. Tek tada dodati ugljen i brikete. U suprotnom, ugljen i briketi će pogasiti plamen. Bitno je i dobro rasporediti ugljen kao bi prilikom roštiljanja izvor topline bio što ravnomjerniji. 

Koliko mesa pripremiti - savjetuje se kako po osobi treba od 300 do 400 grama mesa. Naime, termičkom obradom meso će izgubiti oko trećine svoje težine. Naravno, to će ovisiti i o prilogu koji ide uz roštilj, pa više priloga traži i nešto manje mesa. 

Tajming - meso treba stavljati na roštilj tek kada se rešetka ili ploča dovoljno zagriju, dakle ne na hladno. A isto tako meso mora biti sobne temperature. Rešetku se treba premazati komadom slanine ili pak malo zdravijom varijantom, maslinovim uljem. Isto tako, tajming je bitan i kod okretanja mesa. Ukoliko se ono lijepi za rešetku ostavite ga još malo da se ispeče pa tek onda okrećite. Ribu je najbolje položiti i okrenuti jednom na drugu stranu i to je to. 

Pustiti meso da odmori - prilikom roštiljanja valja voditi računa o jačini vatre. Ne smije biti preslaba jer se meso neće dovoljno termički obraditi, a time neće biti ni zdravstveno ispravno za jelo. S druge strane, ne valja ni prejaka vatra jer će izvana spaliti meso, a ono će iznutra ostati sirovo. Pougljenjene dijelove svakako treba odstraniti. Osim toga, preporuka majstora roštilja je ostaviti meso da "počine" nakon roštilja. Tako se stabiliziraju sokovi u mesu i ono ostaje sočnije. Najjednostavije je omotati ga u aluminijsku foliju i kratko se strpiti.

Uživajte - okupite oko sebe drage ljude - obitelj, prijatelje i uživajte. Jer roštiljanje je, osim uživanja u odličnoj hrani, i prilika za uživanje u druženju i obiteljskom okupljanju. Ima li ljepšeg nego tako provesti sunčan proljetni dan.

Sve za roštilj potražite u Interspar- u

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.