Omiljeni napitak

Topla čokolada užitak je za nepce. Možete je lako pripremiti i sami

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay

Foto Pixabay



Vruća čokolada neizbježni je »comfort food« kad je hladno, idealno piće za vrijeme užine ili kada želite gurmansku pauzu. Obično se radi praktičnosti koriste već gotovi, kupljeni pripravci, no želite li si priuštiti zadovoljstvo da je ipak sami napravite? Uz naše savjete i recept, priprema domaće tople čokolade bit će više nego laka.


Priprema domaće tople čokolade donosi i dvije prednosti. Prva je ta što ćete imati sto posto prirodnu čokoladu, bez dodataka i konzervansa koji su često prisutni u zapakiranim proizvodima. Druga prednost jest što toplu čokoladu možete prilagoditi svom ukusu – u nju možete dodati začine, suho voće, koru naranče ili druge sastojke koji su vam po volji. Prednost pripremanja ovog napitka je i što možete regulirati količinu zašećerenosti te napraviti i light verziju.


Kada nam netko spomene vruću čokoladu, ponajprije pomislimo na nju kao na deliciju, no u stvarnosti, zbog puno čokolade i kakaa, ovaj napitak ima i brojna korisna svojstva. Pogotovo ako ga pripremite s dodatkom tamne čokolade koja je flavonoidima još bogatija od mlijeka. Riječ je o antioksidacijskim spojevima koji suzbijaju štetne učinke slobodnih radikala i zato pomažu usporiti stanično starenje i spriječiti kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti. Ne zaboravite i da je tamna čokolada bogatija magnezijem, mineralnom soli koja potiče opuštanje i, zajedno s triptofanom, prethodnikom serotonina, hormona dobrog raspoloženja, pruža osjećaj blagostanja i radosti dok udobno zavaljeni na kauču lagano ispijate šalicu vruće čokolade. Priuštite si ovu slatku, tekuću poslasticu kao ukusnu iznimku čak i ako ste na dijeti.




Donosimo vam recept za osam doza domaćeg pripravka od tople čokolade, odnosno za osam šalica ovog napitka, tako da ćete uvijek imati malu zalihu već spremnu za korištenje. Da biste pripremili šalicu vruće čokolade, jednostavno ćete trebati staviti 3 žlice pripravka u posudu, dodavati malo po malo 120 ml poluobranog mlijeka, neprestano miješajući. Zagrijavati je na laganoj vatri i zgušnjavati dok vruća čokolada ne postane kremasta. Kalorije po šalici: 165 Kcal. Sastojci za pripremu pripravka za 8 šalica vruće čokolade su 75 g gorkog kakaa, 25 g škroba od krumpira, 80 g šećera od šećerne trske i 50 g tamne čokolade. Nasjeckajte tamnu čokoladu, dodajte preostale sastojke i dobro sve izmiješajte, dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Tako dobivenu čokoladnu smjesu stavite u staklenku, a možete je čuvati nekoliko tjedana na hladnom i suhom mjestu. Ako želite, čokoladu možete aromatizirati dodavanjem 1 čajne žličice cimeta u prahu ili pola žličice čilija u pripravak. U slučaju da je pripremate za goste ili za vaše najmlađe, na vrh šalice s toplom čokoladom možete staviti malo šlaga i posipati je grubo nasjeckanim komadićima čokolade, ali i ukrasiti komadićima keksa ili suhog voća.