Sezonsko voće

Sočne i slatke, sada je sezona krušaka

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Ako ste izloženi stresu i jako ste umorni kruške su idealno voće za vas i to jer sadrže veću količinu vitamina B skupine



Do kraja rujna i kroz cijeli listopad možete uživati u kruškama koje su sada na vrhuncu svoje sezone. Postoji čak tisuću sorti, a pripadaju porodici ruža. Razlikuju se po veličini, obliku, boji i okusu. Karakterizira ih slatko i sočno meso lagano zrnate strukture.


Ne moraju se uvijek jesti svježe iako su takve jako dobar izvor dijetalnih vlakana, a zanimljiv je podatak da sadrže više pektina od jabuka. Ako ste izloženi stresu i jako ste umorni kruške su idealno voće za vas i to jer sadrže veću količinu vitamina B skupine. Osim toga svježe kruške izvanredan su izvor kalija.


Svježe kruške čuvajte u hladnjaku u zatvorenoj kutiji jer lako poprimaju miris drugih namirnica. Donosimo recepat u kojem je kruška glavna zvijezda.




Foto Istock


Foto Istock



Sočni kolač s kruškama


Volite popularne američke brownise? Ovo je njihova svijetla verzija. Sastojci za 20 komada: 80 g rastopljenog maslaca, 80 g smeđeg šećera, 200 g glatkog brašna, 5 g praška za pecivo, prstohvat soli, 280 g kruški vilijamovki, žličica cimeta, 250 g kondenziranog mlijekaPriprema: Kruške očistite i ogulite i narežite na kockice od 1 centimatra. Stavite u posudu s neprijanjajućim dnom, aromatizirajte sa žličicom cimeta i stavite na srednje jaku vatru te stalno miješajući ostavite na vatri nekoliko minuta. Tako pripremljene kruške pustite da se ohlade. U posudu stavite kondenzirano mlijeko i šećer te miješajte električnim mikserom ili pjenjačom. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli te postepeno dodajte u smjesu od kondenziranog mlijeka. Zatim umiješajte otopljeni maslac i nastavite miješati dok ne dobijete homogenu kremastu smjesu.

Na kraju dodajte ohlađene kockice kruške te promiješajte lagano kuhačom. Namastite i pobrašnite kalup dimenzija 20×26 cm ili ga jednostavno obložite masnim papirom. Rasporediti smjesu i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 40 minuta. Ohlađeni kolač rezati na kvadrate i prema želji posuti šećerom u prahu. Može trajati do pet dana na sobnoj temperaturi.