Zdravo i ukusno

RECEPT DANA Domaći njoki od špinata s gljivama

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock



Domaći njoki spadaju u kulinarske klasike kojima se uvijek vraćamo, a njoki od špinata u kombinaciji s umakom od gljiva nešto je što zaista vrijedi isprobati.


Sastojci:


Za njoke:


500 g krumpira




jaje


1 žumanjak


500 g glatkog brašna


300 g špinata


pola decilitra ulja


sol


Za umak:


200 g gljiva bukovača


pola čaše vrhnja


1 žumanjak


200 ml mlijeka


40 g maslaca


sol i papar


Priprema:


Špinat kratko blanširajte, ocijedite i nasjeckajte. Krumpir skuhajte i pasirajte. Izmiješajte krumpir sa špinatom, dodajte jaje i žumanjak te ručno umijesite tijesto dok se ne počne odvajati od prstiju. Oblikujte njoke i skuhajte ih u vreloj vodi. Za umak operite gljive, narežite ih na komadiće i ostavite da se mariniraju u vrelom mlijeku nekoliko sati. Potom gljive stavite u posudu zajedno s maslacem i kuhajte na laganoj vatri otprilike dvadeset minuta. Posolite ih, a pri kraju kuhanja dodajte vrhnje. Maknite s vatre i dodajte žumanjak, promiješajte i umak je gotov. Izlijte ga na njoke, a po želji naribajte parmezana.


Izvor: gastro serijal Novog lista “Jesen na stolu”