INSPIRACIJA IZ GENOVE

Pustite mašti na volju i popularni pesto pripremite od tikvica, boba ili rukole

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Ime pesto, dobio je od riječi »pestare«, odnosno tuči, peštati. Zato se i priprema u kamenom mužaru gdje gnječenjem iz bosiljka i češnjaka izvlače njihove esencije

Među brza jela, odnosno umake, spada i pesto. Originalni pesto priprema se vrhunskog maslinova ulja, pinjola, malo češnjaka, bosiljka, ovčjeg sira i parmezana, i takav umak, nazvan prema gradu iz kojeg potječe, Genovese, poslužuje se najčešće uz tjesteninu. Priprema se u kamenom mužaru, ali suvremen način života naučio nas je na korištenje štapnih miksera ili multipraktika, koji puno brže odrade posao od naših ruku. Ime pesto, dobio je od riječi »pestare«, odnosno tuči, peštati. Zato se i priprema u kamenom mužaru gdje gnječenjem iz bosiljka i češnjaka izvlače njihove esencije.Kako se danas mnoga jela mogu kupiti gotova, niti umak pesto nije iznimka, ali šteta ne potruditi se i razveseliti svoje ukućane umakom pripremljenim kod kuće, pa i štapnim mikserom. Umjesto pinjola za pripremu pesta možete koristiti i oguljene bademe.


Pesto s tikvicama


Pravi ljetni pesto koji možete poslužiti kao predjelo, uz tost ili kozice, ali naravno i uz tjesteninu.Sastojci za 4 osobe: 200 g tikvica, 125 g maslinova ulja, 2 g soli, 30 g pinjola, 30 g parmezana, 10 g bosiljka, 30 g ovčjeg siraPriprema: Za početak tikvice oprati, osušiti i naribati. Pustiti ih pola sata da puste vodu i zatim ih dobro ocijediti. Zatim ih ubaciti u mikser, ili posudu, dodati pinjole, sol, bosiljak, obje vrste sira i malo ulja. Kratko miksati, dodati preostalo ulje i miksati dok ne dobijete kremu. Ovaj pesto također možete zamrznuti u posudicama za pravljenje leda.

Pesto od boba


Ovaj pesto svoje porijeklo vuče još u antici, a jeo se uz kruh. Vi ga možete poslužiti uz kuhanu tjesteninu ili meso s roštilja. Za originalni recept koristi se svježi bob, no jednako dobar bit će i onaj pripremljen od zamrznutog boba, kojeg u tom slučaju treba prethodno skuhati.Sastojci za 4 osobe:150 g svježeg boba, 75 g ovčjeg sira, 70 ml maslinova ulja, 1 režanj češnjaka, 4 listića mentePriprema:Očistiti svježi bob i ukloniti mu vanjsku opnu. Bob, češnjak, nariban sir i listiće mente te maslinovo ulje ubaciti u mužar i tući dok ne dobijete umak kremaste strukture. Naravno sve možete ubrzati te izraditi štapnim mikserom. Prebaciti u posudu za posluživanje i ako ga ne namjeravate konzumirati odmah po vrhu prekriti tankim slojem maslinova ulja i pokriti prianjajućom folijom. Čuvati u hladnjaku do tri dana.


Pesto od rukole


Ovaj pesto savršen je za ljetna jela. Osim uz tjesteninu poslužiti ga možete uz mesna i riblja jela.


Sastojci za 4 osobe: 100 g rukole, 50 g parmezana, 50 g tvrdog ovčjeg sira, 150 g maslinova ulja, 5 g soli, 50 g pinjola, 1 režanj češnjaka




Priprema: Rukolu očistiti i dobro oprati. U posudu ubaciti rukolu, pinjole, obje vrste naribanog sira i češnjak. Dodati mali dio maslinova ulja i početi miksati. Postepeno dodavati ostatak maslinova ulja dok ne dobijete kremastu strukturu. I ovaj pesto trajat će 2 do 3 dana u hladnjaku pokriven prianjajućom folijom. Ako se odlučite pripremiti ga s tjesteninom prije nego ga umiješate razrijedite ga s malo vruće vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pogodan je i za zamrzavanje. U tom slučaju rasporedite ga u posudice za pravljenje leda i odmrznite samo onoliko koliko vam je potrebno.