DESERT

Pripremite crumble, a gostima nemojte otkriti što se krije ispod hrskave kore

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Umjesto jagoda i breskvi za ovaj desert možete koristiti i neku drugu vrstu voća

Pravi ljetni desert poslužen u čašama ima efekt iznenađenja. Ispod hrskave kore aromatizirane cimetom krije se sezonsko voće. Poslužiti ga možete i uz sladoled od vanilije. Sastojci za 4 osobe:  6 bresaka, 120 g jagoda, 80 g šećera, 50 g maslaca, pola štapića vanilije, 40 g smeđeg šećera, 30 ml soka od limuna, 150 ml piveZa crumble:  140 g maslaca, 140 g glatkog brašna, 120 g bademovog brašna (ili fino mljevenih badema), 120 g smeđeg šećera, 1 žutanjak, 2 g cimeta u prahuPriprema: Prvo pripremite tijesto. U posudi pomiješati obje vrste brašna, dodati šećer, cimet, ohlađen maslac narezan na kockice i jaje. Smjesa mora ostati mrvičasta. Staviti smjesu 10 minuta u hladnjak, a zatim rasporediti na pleh obložen masnim papirom. Peći u pećnici na vrući zrak na temperaturi od 180 stupnjeva 15 do 20 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.

Breskve oguliti, narezati na kockice i dinstati na maslacu s bijelim šećerom i sjemenkama vanilije. Podliti pivom i pustiti da alkohol ispari. Breskve ostaviti po strani da se ohlade.


U drugoj posudi kratko prokuhati jagode narezane na četvrtine s limunovim sokom i smeđim šećerom. U četiri posudice rasporediti jagode, povrh njih staviti breskve, a zatim prekriti mrvicama od tijesta. Poslužiti hladno.