Foto Istock
Ohlađen kolač poslužite s marmeladom od marelica koju ste malo razrijedili toplom vodom
Donosimo ideju za recept u kojem ćete sljubiti bijelo i crno grožđe s kremom od badema. Ovaj kolač bit će i vizualno atraktivan.
Sastojci: 15 boba bijelog grožđa, šest boba crnog grožđa, žlica marmelade od marelica
Za tijesto: 250 g brašna, 2 žutanjka, 125 g maslaca, 100 g šećera u prahu
Za kremu: 70 g sitno mljevenih badema, 1 jaje, 60 g maslaca, 60 g šećera
Priprema: Od navedenih sastojaka napravite prhko tijesto (prvo izmiješajte brašno, maslac i šećer, a zatim povežite žutanjcima). Tijesto pustite u hladnjaku na pola sata zamotano u plastičnu foliju. Za kremu maslac pjenasto umiješati sa šećerom, zatim umiješati jaje i na kraju mljevene bademe. Tijesto tanko razvaljati i staviti u namašćen i pobrašnjen kalup. Odrezati višak tijesta. Ako imate volje i vremena tijesto možete rasporediti i u mini kalupe za krostate.
Tijesto nabodite vilicom i po njemu rasporedite kremu. Bobe grožđa raspolovite i uklonite im koštice. U kremu utisnite polovice bijelog grožđa i crnog grožđa. Peći 25 minuta na 180 stupnjeva. Ohladite, razrežite i poslužite s marmeladom od marelica koju ste malo razrijedili s toplom vodom.