Foto: @iamfoodblog Instagram
Izrazito mekane i prozračne, ove palačinke doslovno se tope u ustima
Tražite li nešto novo i drugačije, vrijeme je da isprobate svjetski poznate japanske palačinke. Izrazito mekane, prozračne i pahuljaste, ove se palačinke u istočnjačkoj verziji doslovno tope u ustima. Za njihovu izradu potrebno je malo truda, ali zaista su vrijedne toga. Isprobajte- nećete požaliti!
Sastojci:
2 veća jaja
1 ½ žlice punomasnog mlijeka
¼ žličice ekstrakta vanilije
¼ šalice brašna za kolače
½ žličice praška za pecivo
2 žlice šećera
1 žlica biljnog ulja
2 žlice vode
Dodaci:
vrhnje za šlag
šećer u prahu za posipanje
svježe voće
javorv sirup
Priprema:
1. Sjedinite sve sastojke za smjesu.
2. U zasebne posude odvojite bjelanjke i žutanjke. Zdjelu s bjelanjcima stavite u zamrzivač na 15 minuta.
3. U međuvremenu, žumanjcima dodajte mlijeko i vaniliju i mutite pjenjačom dok smjesa ne postane gušća, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo te izmiksajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine.
4. Izvadite bjelanjke i izmiksajte ih mikserom, a zatim postepeno dodavajte šećer i nastavite miksati. Kad bjelanjci ostanu čvrsto stajati na nastavku za mikser, a njihovi vrhovi se lagano savijaju, vrijeme je da prestanete s miksanjem.
5. Zagrijte veću tavu na laganoj vatri. Premažite uljem, a zatim papirnatim ručnikom uklonite tragove ulja. Pustite da se tava lagano zagrijava dok sjedinjujete smjesu s bjelanjcima i žutanjcima.
6. Odvojite 1/3 smjese s bjelanjcima i dodajte smjesi sa žutanjcima te pomiješajte pjenjačom. Zatim odvojite polovicu smjese s bjelanjcima i dodajte ih smjesi sa žutanjcima te pjenjačom nježno miješajte kako ne biste istisnuli mjehuriće zraka.
7. Sada prebacite smjesu sa žutanjcima u smjesu s bjelanjcima i lagano i nježno promiješajte. U tavi pripremajte 3 palačinke odjednom (za svaku su vam potrebne 4 puna palja). Na svaku dodajte prvo 2 palja, a zatim, nakon što se površina počne sušiti, dodajte preostala 2 palja. U tavu dodajte jednu žlicu vode i poklopite – na taj će način palačinke ostati vlažne. Nakon 6-7 minuta špatulom nježno okrenite palačinke. Dodajte još malo vode i nakon 4-5 minuta izvadite palačinke iz tave i prebacite na tanjure za serviranje.
8. Uz palačinke poslužite šlag i svježe voće, pospite ih šećerom u prahu i prelijte javorovim sirupom.
Dobar tek!
Foto: Instagram
japanske palačinke