Drugačiji desert

Ovo sigurno još niste probali: Pahuljaste japanske palačinke osvojit će vas s prvim zalogajem

P. N.

Foto: @iamfoodblog Instagram

Foto: @iamfoodblog Instagram

Izrazito mekane i prozračne, ove palačinke doslovno se tope u ustima



Tražite li nešto novo i drugačije, vrijeme je da isprobate svjetski poznate japanske palačinke. Izrazito mekane, prozračne i pahuljaste, ove se palačinke u istočnjačkoj verziji doslovno tope u ustima. Za njihovu izradu potrebno je malo truda, ali zaista su vrijedne toga. Isprobajte- nećete požaliti!


Sastojci:


2 veća jaja


1 ½ žlice punomasnog mlijeka




¼ žličice ekstrakta vanilije


¼ šalice brašna za kolače


½ žličice praška za pecivo


2 žlice šećera


1 žlica biljnog ulja


2 žlice vode


Dodaci:


vrhnje za šlag


šećer u prahu za posipanje


svježe voće


javorv sirup


Priprema:


1. Sjedinite sve sastojke za smjesu.


2. U zasebne posude odvojite bjelanjke i žutanjke. Zdjelu s bjelanjcima stavite u zamrzivač na 15 minuta.


3. U međuvremenu, žumanjcima dodajte mlijeko i vaniliju i mutite pjenjačom dok smjesa ne postane gušća, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo te izmiksajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine.


4. Izvadite bjelanjke i izmiksajte ih mikserom, a zatim postepeno dodavajte šećer i nastavite miksati. Kad bjelanjci ostanu čvrsto stajati na nastavku za mikser, a njihovi vrhovi se lagano savijaju, vrijeme je da prestanete s miksanjem.


5. Zagrijte veću tavu na laganoj vatri. Premažite uljem, a zatim papirnatim ručnikom uklonite tragove ulja. Pustite da se tava lagano zagrijava dok sjedinjujete smjesu s bjelanjcima i žutanjcima.


6. Odvojite 1/3 smjese s bjelanjcima i dodajte smjesi sa žutanjcima te pomiješajte pjenjačom. Zatim odvojite polovicu smjese s bjelanjcima i dodajte ih smjesi sa žutanjcima te pjenjačom nježno miješajte kako ne biste istisnuli mjehuriće zraka.


7. Sada prebacite smjesu sa žutanjcima u smjesu s bjelanjcima i lagano i nježno promiješajte. U tavi pripremajte 3 palačinke odjednom (za svaku su vam potrebne 4 puna palja). Na svaku dodajte prvo 2 palja, a zatim, nakon što se površina počne sušiti, dodajte preostala 2 palja. U tavu dodajte jednu žlicu vode i poklopite – na taj će način palačinke ostati vlažne. Nakon 6-7 minuta špatulom nježno okrenite palačinke. Dodajte još malo vode i nakon 4-5 minuta izvadite palačinke iz tave i prebacite na tanjure za serviranje.


8. Uz palačinke poslužite šlag i svježe voće, pospite ih šećerom u prahu i prelijte javorovim sirupom.


Dobar tek!





Foto: Instagram


japanske palačinke