Foto Istock
Popularni talijanski keksići amaretti kriju se u kremi, ali i ispod nje. Kolaču će dati posebnu aromu
Zanimljiv desert sličan klasičnoj piti, ali s dodatkom popularnih talijanskih keksića od badema, poznatih kao amaretti. Osim što će kolaču dati specivičan okus, upit će višak tekućine i vaša će pita biti prhka.
Sastojci za 8 osoba:
800 grama breskvi oprati, oguliti i ukloniti im koštice te ih narezati na kockice. U tavi rastopiti 30 g maslaca i dodati nasjeckane breskve. Čim su breskve malo omekšale dodati 60 g razmrvljenih amaretta. Kada smjesa postane kremasta i suha, ugasiti vatru i ostaviti da se ohladi.
Ostatak breskvi narezati na ploške (nemojte uklanjati koru).
Razvaljati tijesto do debljine pola centimetra. Tijestom obložiti okrugli kalup od 24 centimetra. Višak tijesta odrezati i ostaviti na stranu. Po tijestu rasporediti ostatak mrvljenih amaretta, po njima rasporediti kremu od breskvi i na vrh složiti breskve narezane na ploške.
Ukrasite preostalim tijestom, premazati jajem i peći 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ohladiti i poslužiti. Čuvati u hladnjaku do tri dana.