Morski ručak

Jedostavno, brzo i ukusno: Isprobajte tagliatelle sa škampima

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Ako kupite cijele škampe tada od glava i ljuski napravite temeljac za neko drugo jelo. Za ovo vam treba samo njihovo meso



Petkom je običaj jesti nešto riblje.


Naš prijedlog je lagana tjestenina sa škampima. Ako su vam preskupi tada radije odaberite kozice. Ako kupite cijele škampe tada od glava i ljuski napravite temeljac za neko drugo jelo. Za ovo vam treba samo njihovo meso. Vrijeme za pripremu, ako ne računamo čišćenje repova uistinu je kratko. Đumbir ovom jelu daje dašak egzotičnosti, a limun malo mediteranskog štiha i osvježenje.


Sastojci za 2 osobe:




200 g očišćenih repova škampa ili kozica


200 g tjestenine (tagliatelle ili obični spaghetti)


Oko 1 dcl slatkog vrhnja


2 češnja češnjaka


1 dcl bijelog vina


0,3 Whiskyja


komadić đumbira


sol, papar, peršin


korica limuna, maslinovo ulje


Priprema: staviti kuhati vodu za tjesteninu. Kada voda zakuha dodati sol i malo ulja i kuhati minutu manje nego što piše na pakiranju. Dok se tjestenina kuha pripremiti umak. Obavezno sačuvati malo vode od kuhanja tjestenine.


Zagrijati duboku tavu, u nju staviti maslinovo ulje i sitno nasjeckani češnjak i pola žličice naribanog đumbira. Čim češnjak počne puštati miris dodati očišćene repove škampi (možete koristiti i kozice). Kratko promiješati i čim počnu gubiti prozirnost flambirati whiskyjem. Dodati bijelo vino i pojačati vatru da alkohol ispari, naribati koricu limuna, posoliti, popariti i dodati slatko vrhnje, kratko prokuhati i dodati nasjeckani peršin i umiješati tjesteninu. Malo promiješati, po potrebi podliti s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Poslužiti toplo uz par kapi maslinovog ulja. Ovo može biti toplo predjelo ili lagani ručak. Ne zaboravite salatu!