Foto Pixabay
Ako ste se već potrudili napraviti domaća peciva neka i pljeskavice budu vaših ruku djelo. Puniti ih možete i samo sa sirom, grilanim povrćem, a ukusna su i bez punjenja
Priprema: Prvo pripremite starter. U mlakom mlijeku otopiti kvasac, a u mlakoj vodi sol. U posudu staviti brašno, šećer, ječmeni slad, otopljeni kvasac i vodu sa soli. Dobro promiješati i zamijesti tijesto. Kada dobijete kompaktnu i glatku smjesu umijesiti maslac sobne temperature i ulje. Kada se sva masnoća upila staviti u posudu, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se diže 4 sata.
Nakon isteka vremena vrijeme je za pripremu tijesta. Postupak je isti kao za starter, samo ćete u ovo tijesto staviti 125 grama startera. Na kraju ponovo umijesiti omekšali maslac i maslinovo ulje. Kada se sva masnoća upije ostaviti tijesto da se odmara 15 do 20 minuta. nakon isteka vremena tijesto podijeliti na loptice (svaka otprilike 70 grama).
Oblikovati loptice i staviti na masni papir, pokrivene plastičnom folijom pustiti da se odmaraju još 10 minuta. Premazati ih uljem i posuti sjemenkama. Staviti da se dižu u pećnicu s upaljenim svjetlom sve dok ne udvostruče volumen. Peći 5 minuta na 200 stupnjeva u pećnici u koju ste stavili posudu s vodom.
Topla peciva puniti omiljenim nadjevom. Ako ste se već potrudili napraviti domaća peciva neka i pljeskavice budu vaših ruku djelo. Puniti ih možete i samo sa sirom, grilanim povrćem, a ukusna su i bez punjenja.