Gastro blogerica

Iza bloga Ave Dulcis stoji Tamara Ivančić iz Pule: Fotografija je sve važnija jer prvo jedemo očima, zar ne

Ivana Kocijan

Foto Tamara Ivančić

Foto Tamara Ivančić

Trenutačno sam zaluđena fotografijama više nego samim jelom. Prvo jedemo očima, zar ne? Fotografija je sve važnija, ona je ta koja ima zadatak privući čitatelja. Posvećujem joj sve veću pažnju, govori Puljanka Tamara Ivančić

Ave dulcis kulinarski je blog Tamare Ivančić iz Pule. Tamara kuha, peče, jede, fotografira, a svi njezini uratci – kako sama jela, tako i njihove fotografije za koje je sama zaslužna – oduševljavaju njezine pratitelje na Facebooku i Instagramu.




– Moje pisanje bloga nema veze s trendovima. Prije osam godina počela sam pisati iz sebičnih razloga: skupljajući razne recepte koje sam na ceduljicama dobila od teta, susjeda i prijateljica – odlučila sam ih sačuvati. Shvatila sam da se ljudima sviđaju moji recepti i fotografije. Sad imamo virtualnu tekicu s receptima, kažem – imamo – jer imamo ih i ja i moji čitatelji, otkrila nam je Tamara i nastavila:


– Živim i radim u Puli, stalno sam zaposlena i mama jednog malog školarca. Uz stalni posao ovaj blog dođe mi kao razonoda. Blogom se bavim u slobodno vrijeme, a većina onog što kuham svojoj obitelji, »završi« na blogu. Nekad objavim tri recepta u jednom tjednu, a ponekad prođu i dva tjedna bez ijednog. Fotografije i recepte dijelim sa svojim pratiteljima na Instagramu. Trenutno sam zaluđena fotografijama više nego samim jelom. Prvo jedemo očima zar ne? Fotografija je sve važnija, ona je ta koja ima zadatak privući čitatelja. Posvećujem joj sve veću pažnju, stalno nešto novo učim, nabavljam rekvizite ili ih sama izrađujem.





Svoja prva jela Tamara je pripremala prema provjerenim receptima mame i none, a u međuvremenu se okušala u pripremi različitih slatkih i slanih recepata koje je podijelila sa svojim pratiteljima.


– Još od malih nogu gledala sam nonu kako kuha i upijala mirise i okuse njene kuhinje. Isprva sam isprobavala nonine i mamine recepte, a kasnije sam se odvažila i na zahtjevnija jela i recepte. Sklona sam eksprimentiranju i volim isprobavati nove recepte i nova jela. Blog danas broji više od 300 raznih recepata, slanih slatkih, tradicionalnih, zimnica, bezglutenskih, lchf, paleo i veganskih, otkrila je.


Kad je inspiracija u pitanju, inspiraciju pronalazi posvuda: na tržnici, u časopisima i kuharicama, na tanjuru.


– Moram priznati da neki recepti koje isprobam nikada ne »ugledaju svjetlost« bloga jer ako ja nisam zadovoljna, recept ide u ladicu dok ne bude savršen. Moj recepti baziraju se na sezonskim namirnicama i mediteranskoj kuhinji; volim ribu, salate, ali tanjur dobre tjestenine neću nikad odbiti. Najviše volim kad mi čitatelji pišu kako su isprobali moje recepte i šalju mi fotografije istih. Rado ih potičem da dodaju mom receptu i nešto svoje i tako stvore novi recept. Smatram da se svaki recept može »prekrojiti« da bude po svačijoj mjeri, kaže Tamara dodajući kako joj je najdraža objava na blogu recept za fritule njezine none.


– To je uvijek moj odgovor na pitanje o omiljenom postu na blogu. Moja publika i ja tu smo jednoglasni. Iako je među starijim receptima na blogu, on je najpopularniji, zaključila je.



Panna cotta od grčkog jogurta s kompotom od jagoda i rabarbare


Sastojci za kompot: 250 g jagoda200 grama rabarbare200 ml vode3 žlice svijetlog meda1 mahuna vanilijesok jednog limunaSastojci za panna cottu: 250 ml slatkog vrhnja200 ml grčkog jogurta1 vrećica želatine3 žlice šećera

Priprema: Želatinu pripremiti po uputama na pakiranju. U lončiću zagrijati slatko vrhnje i šećer, pazeći da ne zavrije. Dodati želatinu i miješati dok se želatina ne otopi. Ohladite pa dodajte jogurt i sve izmiješajte. Kremu ulijte u zdjelice za posluživanje.


Za pripremu kompota potrebno je očistiti jagode i rabarbaru pa odrezati na komade. U lončić staviti vodu i med, limunov sok i otvorenu mahunu vanilije. Dodajte prvo rabarbaru pa na laganoj vatri kuhajte dok ne omekša. Tad dodajte i jagode pa kuhajte samo nekoliko minuta. Kompot ohladite i poslužite uz panna cottu.