JEDNOSTAVNO

Isti sastojci, dva jela: Grašak s bulgurom – maneštra ili prilog

Ana Braškić

Foto pixabay

Foto pixabay

Grašak je namirnica koja je zahvaljujući tehnologiji dubokog zamrzavanja dostupna tijekom cijele godine, no mladi grašak posebna je poslastica, a sezona mu je kratka, zato ga treba kupiti čim se pojavi na tržnici



Sezonska prehrana najbolji je odabir za svakoga kome je stalo do vlastitog zdravlja. Svako godišnje doba donosi svoje, ali proljeću se nakon zime vjerojatno mnogi najviše raduju. Iz obilja proljetnih namirnica izdvajamo mladi grašak.


Grašak je namirnica koja je zahvaljujući tehnologiji dubokog zamrzavanja dostupna tijekom cijele godine, no mladi grašak posebna je poslastica, a sezona mu je kratka, zato ga treba kupiti čim se pojavi na tržnici. Grašak obiluje mnogim važnim nutrijentima, među kojima su vitamini A, B1, B2, B6, C, K te minarali poput kalija, željeza i magnezija. Koliko je grašak dobra namirnica, potvrdila su istraživanja prema kojima redovita konzumacija graška može u velikoj mjeri pozitivno utjecati na kompletno zdravlje.


Gusta maneštra od graška s bulgurom


Grašak u kombinaciji s bulgurom pravo je vegansko jelo. Gustoću određujete sami. Bit će jednako ukusno posluženo kao »rižoto« ili kao maneštra, a ako vam baš nedostaje meso, s ljutikom možete popržiti šunku narezanu na kockice. Sastojci za 2 osobe: 150 g graška, 150 g bulgura, 1 ljutika, 2 žlice maslinova ulja, 1 l povrtnog temeljca, sol, svježe mljeveni paparPriprema: Zagrijati temeljac. Ljutiku očistiti i sitno nasjeckati te dinstati na ulju dok ne omekša. Kada je ljutika omekšala, dodati grašak i neprestano miješajući kuhati na jakoj vatri. Podliti s kutljačom temeljca, začiniti solju i paprom te kuhati 5 minuta. Uliti gotovo cijeli temeljac (ostaviti dvije do tri kutljače), zakuhati i dodati bulgur. Kuhati 15 do 20 minuta poklopljeno na laganoj vatri, povremeno promiješati. Ako je previše gusto, dodati još temeljca. Poslužiti toplo s nekoliko kapi maslinova ulja.Ako želite s malo više iskuhavanja ovo jelo možete pretvoriti u prilog mesu.