Brzo, zdravo i sezonski

Isprobajte dva jednostavna jela – dvije inspiracije iz prirode

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Rižoto sa šparogama i medvjeđim lukom nježno je jelo koje se može poslužiti kao lagani ručak ili večera, ali i predjelo



Sezona šparoga još nije gotova, a i medvjeđi luk još je dostupan.


Ako niste sigurni kako izgleda, radije ga kupite od provjerenih prodavača.


Rižoto sa šparogama i medvjeđim lukom nježno je jelo koje se može poslužiti kao lagani ručak ili večera, ali i predjelo. Muffini sa špinatom prilagođeni su i onima koji ne toleriraju gluten.




Ako nemate kokosovo brašno zamijeniti ga možete običnim, a kokosov maslac, mliječnim. U tom slučaju količinu brašna udvostručite.


Rižoto s medvjeđim lukom



Sastojci za 2 osobe:


6 šaka riže Arborio2 stabljike mladog luka50 g medvjeđeg lukamac šparogamaslac30 g naribanog parmezana1 l vodemaslinovo uljesol, papar

Priprema: Prvo pripremite temeljac. Očistiti šparoge. Meke dijelove staviti na stranu, a stabljike ubaciti u litru vode, dodati zelene dijelove mlade kapule i žličicu soli. Nakon što zakuha pustiti na laganoj vatri još desetak minuta i ugasiti. Tek tada krenuti s pripremom rižota. Na maslinovom ulju kratko dinstati mladi luk narezan na kolutiće, dodati rižu i miješati na srednjoj vatri dok ne postane staklasta. Tek tada treba ju podliti temeljcem. Temeljac dodajte postepeno i rižu kuhati onoliko koliko piše na pakiranju. Obično je to 15 do 17 minuta. Par minuta prije isteka vremena kuhanja, ubaciti sirove vrhove šparoga i narezani medvjeđi luk. Kada je riža kuhana »al dente« ubaciti žličicu maslaca i parmezan te energično miješati dok ne postane kremaste strukture. Poslužiti toplo.


Muffini sa špinatom i medvjeđim lukom



Sastojci za 6 muffina:


45 g kokosovog brašna4 jaja0,6 dcl vode60 g kokosovog uljapola žličice sode bikarbone30 g ribanog parmezana50 g medvjeđeg luka2 stabljike mladog luka200 g svježeg špinatažlica maslinova uljasol, sezam za posipanje

Priprema: Na maslinovom ulju kratko dinstati mladi luk narezan na kolutiće. Dodati narezani špinat, a kada povene, narezan medvjeđi luk i malo posoliti. Ugasiti i nastaviti s pripremom muffina. Istući jaja s vodom, umiješati kokosovo brašno sa sodom bikarbonom i pola žličice soli. Na kraju umiješati otopljeno kokosovo ulje i parmezan. Zatim dodati špinat i medvjeđi luk. Rasporediti smjesu u kalupe za muffine, po želji posuti sezamom i peći 20-ak minuta na 200 stupnjeva.