Klasična jela

IDEJE ZA BOŽIĆNI RUČAK Blagdanska pečenka i složenac od krumpira

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Imamo odlične prijedloge za raskošni i bogati ručak



Neka ovog Božića vaš dom ispune poznati mirisi blagdanske pečenke koja se topi u ustima. Priprema možda malo duže traje, ali se zbog krajnjeg ishoda, sav uloženi trud itekako isplati. Donosimo vam prijedloge od kojih rastu zazubice – karamelizirana svinjska pečenka ili purica nadjevena lješnjacima i gljivama? Na vama je da odaberete, a rustikalni složenac od krumpira može vam poslužiti kao prilog ili samostalno jelo.


Karamelizirana svinjska pečenka



Sastojci:




700 g svinjske plećke


žlica maslinovog ulja


1 dl bijelog vina


2 limuna


malo kadulje i ružmarina


žlica meda


sol i papar


Priprema:


Svinjsku plećku namastite maslinovim uljem i stavite je u manju vatrostalnu posudu. Pecite ju u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 15-ak minuta, potom okrenite te pecite još 15 minuta. Ulijte u posudu vino, a oko mesa stavite kadulju, ružmarin i limun narezan na sitne komadiće. Posolite, popaprite i smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva. Nastavite peći još 50-ak minuta, povremeno dodajući malo vode. U sredini pečenja okrenite plećku na drugu stranu. Plećku namažite medom i ostavite u pećnici još 10-ak minuta dok ne dobije lijepi karamelizirani izgled. Servirajte narezano na komade i preliveno žlicom umaka od pečenja.


Purica nadjevena lješnjacima i gljivama



Sastojci:


purica (oko 3 kg)


200 g lješnjaka


150 g pancete


50 g parmezana


40 g sušenih gljiva


5 kriški kruha za tost


1 jaje


1 režanj češnjaka


peršin


kadulja


maslinovo ulje


putar


sol i papar


Priprema:


Osušene gljive najprije stavite u malo mlake vode, a zatim ih ocijedite i izdinstajte na malo ulja, zajedno s narezanim češnjakom i peršinom. Kriške kruha umočite u malo mlijeka, pa ih u zdjeli pomiješajte s parmezanom, jajem i malo narezane kadulje. Kruhu dodajte gljive i krupnije nasjeckane lješnjake, posolite i popaprite. Puricu tešku oko 3 kg operite, obrišite i ispunite nadjevom od kruha, lješnjaka i gljiva. Dobro zatvorite i stavite u prethodno nauljenu posudu za pečenje. Puricu izvana namažite putrom, a preko prsa je »zamotajte« komadima narezane pancete. Pokrijte je aluminijskom folijom i pecite otprilike 2 sata na temperaturi od 180 stupnjeva. Povremeno je prelijte s nekoliko žlica umaka od pečenja. Nakon dva sata, skinite komade pancete i stavite ih sa strane te pecite puricu još sat vremena. Servirajte je narezanu na deblje komade i prelivenu umakom od pečenja i komadićima hrskave pancete.


Rustikalni složenac od krumpira



Sastojci:


600 g krumpira


100 g pancete narezane na tanke trake


70 g parmezana


250 ml mlijeka


80 g putra


maslinovo ulje


sol


Priprema:


Pećnicu prethodno zagrijte na 180 stupnjeva. Krumpir očistite, operite i narežite na tanje kriške, pa ga kuhajte 15 minuta u slanoj vodi zajedno s mlijekom. Dobro ga ocijedite. Vatrostalnu posudu nauljite maslinovim uljem te složite red krumpira. Začinite komadićima putra i parmezana. Posložite red pancete, pa ponovno krumpira, sve dok ne potrošite sve sastojke. Na vrhu mora biti red krumpira na koji ćete staviti komadiće putra i parmezana. Složenac stavite u pećnicu na 15-ak minuta, izvadite i pustite da se malo “odmori”. Servirajte toplo kao predjelo ili kao prilog glavnom jelu.