Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
11. prosinca 2019.
Udruženje vinarstva HGK

Hrvatska vina sve prepoznatljivija u Europi

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2017. u 14:23 2017-12-03T14:23:00+01:00

ZAGREB/BORDEAUX Tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić u nedjelju je u Bordeauxu rekao kako je prepoznatljivost hrvatskih vina u Europi svakog dana sve jača i bolja te izrazio uvjerenje da je prezentacija hrvatskih vina dobar put u stvaranju imidža hrvatske kao vinske zemlje.

Hrvatska vina predstavljaju se u Bordeauxu pod brendom Vina Croatia – vina mosaica u sklopu Hrvatskog vikenda.

"Naša vina su prepoznata od vrhunskih vinskih stručnjaka upravo ovdje u 'Gradu vina', stoga je to jasna potvrda da se Hrvatska mora i nadalje brandirati proizvodima poput vrhunskih hrvatskih vina te daljnjim provođenjem strategije branda Vina Croatia – vina mosaica. Naši vinari su pokazali još jednom da su spremni za najzahtjevnija tržišta kroz potencijale svojih vrhunskih vina gdje se cijene vina autohtonih i internacionalnih sorti", istaknuo je Barbarić.

Program u Gradu vina (La Cite du Vin), tematskom parku i muzeju posvećenom vinima u Bordeauxu, počeo je u petak večerom dobrodošlice i pozdravnom riječju Veleposlanika RH u Francuskoj, Filipa Vučaka, a završio je u nedjelju vođenim kušanjem vina (Masterclass) pod vodstvom Barbare Bačić.

Tijekom vikenda mogla su se degustirati naša vina, Darko Preiner, docent s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavio je posjetiteljima hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo, a Mladen Boban s Medicinskog fakulteta u Splitu održao je prezentaciju Vino i zdravlje.

Održane su i brojne druge promocije našeg vinarstva i vina, uz autohtonu hranu i glazbu.

Udruženje vinarstva pri HGK prihvatilo je partnerski odnos s Gradom vina te će se u prve tri godine predstaviti s više od tri tisuće boca najznačajnijih hrvatskih vina.

U Gradu vina od ove se godine mogu naći brojna vina koja predstavljaju Hrvatsku kroz sljedeće vinarije: ATC Coronica, Krauthaker, Badel 1862,  Kozlović, PZ Janjina, Vinarija Radovan, Dingač Skaramuča, PZ Vrbnik, Vina Carić, Osilovac - Feravino, Terra madre, PP Orahovica, PZ Maslina i Vino, Veralda, Stina vino, Vina Matošević, Vina Kalazić, Vinarija Iuris, Zlatan Otok , Vinarija Raak, Benvenuti i Kuća vina Ivan Katunar – Katunar estate winery.

Na to zahtjevno i tradicionalno vinsko tržište Hrvatska je izvezla u 2016.i svega 9,500 litara vina u vrijednosti 56 tisuća eura, najviše vina u bocama s prosječnom izvoznom cijenom od 5,12 eura i pjenušavih vina svega 365 litara, ali po prosječnoj cijeni od 25 eura. U istom razdoblju smo iz Francuske uvezli vina u vrijednosti 4,6 milijuna eura i 700 tisuća litara, uglavnom pjenušavih vina i vina u bocama, izvijestili su iz HGK.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.