Tržnice su pune

Džem od marelica: Kako pripremiti omiljeni namaz u kojem ćete uživati cijele godine

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Džemom od marelica mogu puniti palačinke, krafne, keksi, ali i torte, kao što je Sacher. Nitko se neće pobuniti ako ga poslužite uz topli tost s maslacem za doručak ili večeru



Marelice su osvojile tržnice i pravo je vrijeme da ih se pretvori u ukusan džem. Produženi vikend pravo je vrijeme da se pozabavite pripremom slatkog namaza u kojem ćete moći uživati tijekom cijele godine.


Džem od marelica jedan je od onih namaza koje podjednako vole odrasli i djeca. Njime se mogu puniti palačinke, keksi, ali i torte, kao što je Sacher. Nitko se neće pobuniti ako ga poslužite uz topli tost s maslacem za doručak ili večeru.


Zato, što čekate, kupite svoju dozu marelica i krenite s pripremom. Nećete izgubiti puno vremena, a uživat ćete jako dugo.


Sastojci za 8 staklenki od 250 g:4 kg marelica1 kg demerara šećerasok dva limuna

Priprema: Za pripremu džema trebaju vam zreli plodovi bez vidljivih oštećenja, a bilo bi idealno da su iz eko uzgoja, ili barem od hrvatskih proizvođača. Marelice valja oprati, posušiti, izvaditi im koštice i ukloniti eventualna oštećenja na kori. Svaku marelicu razrezati na četvrtine ili ako želite na još manje komade. Staviti ih u veliku posudu. Dodati šećer i sok od limuna. Dobro promiješati, pokriti prozirnom folijom i pustiti preko noći da odstoji u hladnjaku.


Sljedećeg dana prebaciti sve u lonac s neprianjajućim dnom i staviti na vatru. Kada zakuha smanjiti vatru.


Dok se džem kuha staklenke i poklopce oprati, i staviti u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva da se steriliziraju. Neka u pećnici budu sve do trenutka kada ćete ih napuniti džemom. Ako se tijekom kuhanja na površini džema stvari pjenica, uklonite ju.


Nakon pola sata kuhanja vaš bi džem trebao biti gotov. To ćete provjeriti ako kapnete žličicu džema na hladan tanjur. Ako ostane kompaktan džem je gotov, u suprotno slučaju nastavite kuhati.


Kada je džem gotov njime puniti staklenke i pritom pazite da ostavite 1 cm od ruba prazan. Vratite ih na 10 minuta u pećnicu, zatim stavite poklopce i pustite da se hlade u isključenoj pećnici sve do sljedećeg dana. Sljedeći dan provjerite da su se sve posudice vakuumirane. Prije konzumacije džem ostavite da stoji 2 do 3 tjedna na suhom i hladnom mjestu. Ako nemate špajzu stavite ga u hladnjak. Tamo će trajati još dulje.