Kukcokruh

BISTE LI OVO PROBALI? Finski lanac pekara promovirao neobičan proizvod – kruh od cvrčaka

Nenad Hlača

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Pekare Fazer iz Helsinkija pohvalile su se novim pekarskim proizvodom u kojem je samljeveno 70 kukaca, a prve mušterije tvrde kako ne vide razliku između običnog i »kukcokruha«



HELSINKI Finski lanac pekara Fazer predstavio je javnosti prvi kruh na svijetu baziran na brašnu od insekata, a proizvod će biti dostupan kupcima u njihovim biranim prodavaonicama. Brašno od kojeg se radi kruh sačinjavaju sušeni i mljeveni cvrčci te uobičajeno brašno i sjemenke, zbog čega kruh ispečen od ovog brašna ima znatno više proteina od običnog kruha.


Svaka pinčica kruha sadrži oko 70 cvrčaka i košta četiri eura, što je gotovo dvostruko skuplje od cijene uobičajenog pšeničnog kruha u Finskoj.


– Nudimo kupcima dobar izvor proteina i također im dajemo jednostavan način da se zbliže s hranom zasnovanom na insektima, rekao je Juhani Sibakov, šef inovacija u Pekarama Fazer.




Zahtjevi za pronalazak novih izvora hrane, kao i želja za humanijim tretmanom životinja koje se tradicionalno koriste za prehranu, razvilo je zanimanje za upotrebu kukaca kao izvora bjelančevina u mnogim zapadnim zemljama.



Konzumiranje insekata uobičajeno je širom svijeta.UN procjenjuje da najmanje dvije milijarde ljudi jede insekte, a za ljudsku prehranu pogodno je oko 1.900 vrsta kukaca. Na Zapadu su jestivi kukci prisutni na ciljanim tržištima, primjerice kod ljudi na bezgluteinskoj dijeti.



Finska se tako pridružila Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji i Danskoj u nastojanju da se kukci populariziraju kao dio ljudske prehrane.


Sibakov je jučer rekao da je njegova tvrtka Fazer razvila novu vrstu kruha još prošlog ljeta, no morali su čekati da se obavi detaljna i zamršena pravna procedura prije puštanja proizvoda u široku potrošnju.


Studentica iz Helsinkija Sara Koivisto među prvima je kušala ovaj Europljanima krajnje neobični proizvod. »Nisam osjetila nikakvu razliku. Izgleda kao kruh i ima okus kao kruh«, rekla je Sara za Reuters nakon degustacije novog proizvoda.


Zbog ograničenih mogućnosti nabave cvrčaka, »kukcokruh« će u početku prodavati u 11 Fazerovih pekara smještenih u Helsinkiju, a pokrivanje cjelokupnog tržišta predviđaju koncem sljedeće godine.


Kompanija dobavlja brašno od cvrčaka iz Nizozemske, ali nadaju se pronaći lokalne dobavljače. Pekare Fazer su obiteljski biznis i godišnje prodaju pekarskih proizvoda u vrijednosti 1,6 milijardi eura.