Isprobajte nešto novo

AZIJSKA KUHINJA Hrskave proljetne rolice s povrćem i slatko- kiselim umakom

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Pripremite fine vegetarijanske rolice sa sastojcima koje imate kod kuće, a uz dodatak slatko- kiselog umaka dobit ćete savršeni i nešto drugačiji ručak



Tražite li ideju za nešto drugačiji ručak, vrijeme je da isprobate najbolje od kineske kuhinje- hrskave vegetarijanske rolice sa slatko- kiselim umakom. Iako zvuči komplicirano, priprema je zapravo vrlo jednostavna, a sastojke smo prilagodili onome što imamo u kuhinji. Umjesto kupovnih rolica možete se poslužiti s listovima savijače, a jednom kad savladate motanje rolica, nećete ih prestati pripremati.


Sastojci za rolice:


6 listova za savijače


1 veća mrkva, nasjeckana na prutiće




250 g šampinjona


pola manje glavice svježeg kupusa


2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana


komadić (2 cm) svježeg đumbira, nasjeckanog


1 žlica korijandra


1 žlica soja umaka


3 žličice gustina pomiješanog s 3 žlice vode


1 poriluk


sol


ulje za prženje


Za slatko- kiseli umak:


0,5 l vode


2 žlice šećera


2 žlice octa


2 žlice brašna


2 češnja češnjaka


malo đumbira


malo soli


šalica kečapa


Priprema:


1. Na nauljenom vrućem woku ili dubljoj tavi popržite porliluk, mrkvu i kupus. Pržite 2-3 minute, a zatim dodajte češnjak, đumbir i šampinjone i pirjajte nekoliko minuta. Umiješajte soja umak i korijander, posolite i propirjajte još nekoliko minuta, a zatim stavite sa strane.


2. Za pripremu umaka, stavite kuhati pola litre vode i ubacite šećer, sol i ocat te komad đumbira i češnjak. Kad voda prokuha, maknite s vatre, izvadite komadiće češnjaka i đumbira i umiješajte brašno. Kad se malo rashladi, dodajte kečap i dobro promiješajte.


3. Kore za savijače razrežite škarama na kvadrate veličine 17*17 cm (od jednog lista trebali biste dobiti 4 rolice).Na ugao svake rolice stavite jednu žlicu nadjeva i zarolajte dijagonijalno. Kad dođete do sredine tijesta, sa svake strane zamotajte krajeve i namočite s malo smjese s gustinom i vodom, a zatim čvrsto zarolajte.


4. U dubljem loncu zagrijte ulje na 180º C. Rolice pržite u ulju 2-3 minute dok ne postanu zlatno- smeđe boje.