Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
''Kraljevski'' dar

Divovska baranjska slanina postaje riječkom pancetom

Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 29. travanj 2015. u 13:54 2015-04-29T13:54:00+02:00

O seljenju slanine na moju adresu ne znam baš ništa. Vidite, ovdje kod mene je samo »krug« iz te slanine, kaže Ranko Dujmović, kojemu je, prema priči, slastan »div« namijenjen kao dar za rođendan. Ovaj poduzetnik jedan je od najvećih promotora Baranje u primorskom kraju, što znači da će dar u prave ruke

RIJEKA » Tradicionalni, 8. Proljetni vašar u Karancu, jednom od najživopisnijih baranjskih mjesta, na ovogodišnju je Cvjetnicu pokazao silnu atrakciju: s obzirom da joj je 126 kilograma, riječ je bila o jednoj od najvećih i najtežih slanina na svijetu! Sajam koji organiziraju Baranjska kuća i TZ Baranje već godinama prezentira i najveće slanine koje proizvode lokalni proizvođači, da bi ove godine stigli do nevjerojatnih brojki – površina slanine je primjerice dva četvorna metra.

A ono što je nama dodatno zanimljivo, pojavila se informacija kako bi slanina mogla postati pancetom, točnije kako će svoju baranjsku adresu zamijeniti – riječkom. Kako nas je obavijestio Vladimir Škrobo Bajo, poznati baranjski ugostitelj i vlasnik slanine, taj bi gigantski suhomesnati proizvod uskoro mogao stići na adresu Ranka Dujmovića, uglednog riječkog poduzetnika. Priča, naime, kaže da su mu tu »kraljevsku« slaninu prijatelji namijenili kao dar za rođendan koji je proslavio 24. travnja. 

 Fasciniran Baranjom

– O seljenju slanine na moju adresu ne znam baš ništa. Vidite, ovdje kod mene je samo »krug« iz te slanine. Ono što jeste istina – činjenica je da sam jedan od najvećih prijatelja i promotora Baranje u Rijeci i našem primorskom kraju.

Obožavam taj prelijepi kutak Hrvatske, a u njega sam se zaljubio još 1977. godine kad sam poslom posjetio Suzu. Od tada nekoliko puta godišnje putujem na istok Hrvatske gdje uživam u svemu – ljudima, prirodi i gastronomiji. Karanac sam posjetio i ove godine na Cvjetnicu, u vrijeme poznatog vašara, a od tada datira i priča o jednoj od najvećih panceta na svijetu, pojasnio nam je Dujmović svoju fascinaciju Baranjom i njezinim posebitostima. 

  Kreator čitave priče o gigantskoj slanini je pak poznati ugostitelj Vladimir Škrobo Bajo, vlasnik Baranjske kuće. 
 

Priča o bravcu

– Kad je naša golema slanina u pitanju ponajprije sam ponosan jer je riječ o baranjskoj svinji, bravcu teškom više od 300 kilograma. Samo domaća hrana, samo prirodni sastojci, uzgoj kod našeg Miroljuba Zundanovića, inače i brice iz Kneževih vinograda koji za svoje potrebe uzgaja svinje. Svega njih nekoliko godišnje.

A kad je riječ o bravcu od kojeg je slanina napravljena, priča je i pomalo neobična. On naime nije prodan kako je to uobičajeno nakon jedne sezone uzgoja. Nitko ga nije htio pa je nastavio toviti se i rasti. Rekao sam Zundanoviću da ne brine, neka samo raste jer ja ću ga sigurno otkupiti. Meni su naime svinje što teže i masnije – tim bolje. I eto, bravac je stigao do 300 kila i podario nam super veliku slaninu, istaknuo je Škrobo. 

  Svi koji su pratili sagu o slanini znaju da je ona dugo vremena visjela na posebno napravljenom okviru čiji je jedna dio bio izrezan kako bi se u tom krugu ljudi mogli fotografirati, a »izrez« je, kako smo i istaknuli završio je u Rijeci, na Zametu gdje se suši u Dujmovićevom podrumu. 

  Bilo kako bilo, priča o »kraljevskoj slanini« na najljepši je mogući način povezala dva kraja Hrvatske, Kvarner i Baranju, a svi oni Primorci koji još nisu bili u jednoj od najzanimljivijih hrvatskih regija, ako ne prije, ono svakako put Karanca na 9. Proljetni vašar koji se tradicionalno organizira svake godine na Cvjetnicu. 

  – Ako netko treba prave informacije o Baranji, neka mi se slobodno obrati. U ovih četrdesetak godina u smjeru meni jako dragog dijela Hrvatske uputio sam na tisuće ljudi. I svi su se vratili prezadovoljni, završio je Dujmović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.