Pedofilija u Crkvi

Žrtva kardinala pedofila: Sud je priznao ono što mi je učinjeno kao djetetu, ali – žalit ću se

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Predsjedavajući sudac Peter Kidd izjavio je da će 77-godišnji Pell imati pravo na uvjetni otpust nakon odsluženja minimalno tri godine i osam mjeseci zatvora. Prijetilo mu je kazna do 50 godina.



MELBOURNE – Bivši član dječačkog crkvenog zbora kojega je zlostavljao australski kardinal George Pell kazao je u srijedu da je teško naći utjehu u kazni koja je tom svećeniku izrečena.


Okružni sud australske države Victorije osudio je Pella na šest godina zatvora za pet seksualnih prijestupa u prostorijama crkve počinjenih prije 22 godine nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale svetog Patrika u Melbourneu gdje je Pell bio nadbiskup.


Napadi na dvojicu dječaka dogodili su se nakon nedjeljne mise krajem 1996. i početkom 1997. godine u sklopu katedrale.




Predsjedavajući sudac Peter Kidd izjavio je da će 77-godišnji Pell imati pravo na uvjetni otpust nakon odsluženja minimalno tri godine i osam mjeseci zatvora. Prijetilo mu je kazna do 50 godina.


“Teško mi se opustiti u ovom trenutku”, rekla je žrtva, čiji identitet nije objavljen, preko svoje odvjetnice Vivian Waller.


“Cijenim to što je sud priznao ono što mi je učinjeno kao djetetu. Međutim, za mene nema odmora. Sve je zasjenjeno predstojećom žalbom.”


Pell, najviše pozicionirani katolički svećenik koji je proglašen krivim za spolno zlostavljanje djeteta, već je najavio žalbu na presudu, a ročište je predviđeno za 5. i 6. lipnja.


Otac druge žrtve, koja je umrla od predoziranja drogom 2014. godine, rekao je preko svoje odvjetnice da je kazna izrečena Pellu “razočaravajuća”.


“Naš klijent je razočaran zbog male kazne i rekao je da je žalostan jer smatra da ona nije primjerena počinjenom kaznenom djelu”, izjavila je odvjetnica Lisa Flynn.


“Divim se hrabrosti mog klijenta da se nastavi boriti u ime svog pokojnog sina. Za njega ova bitka još nije završena”, dodala je.


Cathy Kezelman, predsjednica skupine za potporu djeci žrtvama zlostavljanja Blue Knot Foundation, rekla je da iako je presuda “važna”, nije onakva kakvoj su se nadali.


“Moramo se sjetiti da su žrtve doživotno osuđene. On nije”, kazala je.


Ispred suda mogle su se vidjeti emocije koje je izazvao ovaj slučaj. Zaštitnici žrtava smatraju presudu važnom prekretnicom.


Rosemary O’Grady, koja je je pratila sudski postupak, kazala da je žrtvama često treba dugo vremena da istupe, ali kada to učine onda žele da ih se čuje.


Julie Cameron, zaštitnica žrtava spolnog zlostavljanja u djetinjstvu, pozdravila je presudu i bila je preplavljena emocijama. “Tražila sam istinu i pravdu”, rekla je.


“Naš sudac Peter Kidd dao je divno objašnjenje o tome kako je došao izreći kaznu danas. On je tako pošten čovjek… Mislim da je to uravnotežena, poštena presuda.”


Priznala je da je bila “prestravljena” da će Pell izbjeći zatvorsku kaznu.”


Stariji čovjek, koji se predstavio samo kao Michael, slomio se izvan sudnice i nazvao presudu “uznemirujućom” i “bolnom”.


“To je izazvalo suze. Bilo je vrlo, vrlo gorko-slatko na kraju da je dobio takvu blagu kaznu.”