Francuzi odlučni

Zabranili su ‘modernu pošast’ u svojim osnovnim školama. Što bi trebala napraviti Hrvatska?

Hina

foto: Max Pixell

foto: Max Pixell

Iznimke su, naravno, uporaba tih uređaja "u pedagoške svrhe", o čemu će odlučiti svaka školska ustanova svojim internim pravilnicima, te korištenje takvih uređaja za djecu s posebnim potrebama. Zakon će se odnositi i na izvanškolske aktivnosti kao što je sport.



PARIZ – Francuski parlament u ponedjeljak je konačno prihvatila zabranu korištenja mobitela u osnovnim školama, što je bilo predizborno obećanje predsjednika Emmanuela Macrona koje oporba naziva “kozmetičkim”.


Zastupnici Macronove stranke Republika u pokretu (REM) koja ima većinu i zastupnici centra glasovali su za tekst u Narodnoj skupštini, donjem domu parlamenta a desnica i ljevica su bile suzdržane, nazivajući ga “komunikacijskom operacijom”, “političkim oglasom” i “posebnim zakonom” koji “neće ništa promijeniti”.


Nacrt zakona zabranjuje uporabu bilo kakvog uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja, poput mobitela i tableta, u osnovnim školama koju u Francuskoj pohađaju djeca do 14. ili 15. godine.




Iznimke su, naravno, uporaba tih uređaja “u pedagoške svrhe”, o čemu će odlučiti svaka školska ustanova svojim internim pravilnicima, te korištenje takvih uređaja za djecu s posebnim potrebama. Zakon će se odnositi i na izvanškolske aktivnosti kao što je sport.


Srednje škole mogu, ali ne moraju, zabraniti mobitele i druge uređaje s mogućnošću mrežnog povezivanja, potpuno ili djelomično.


Francuski zakon o školstvu već zabranjuje, na temelju zakona iz 2010., mobitele “tijekom nastave i na mjestima koja su predviđene internim pravilnikom”.