Mačetom na vojnike i policajce

Za napad na Louvre osumnjičen 29-godišnji Egipćanin

Hina

Reuters

Reuters

Osumnjičenik za napad, kojega su sigurnosni izvori u Kairu identificirali kao Abdullaha Redu al-Hamamyja, »ima prebivalište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima« i 30. listopada 2016. je podnio zahtjev za turističku vizu za Francusku



PARIZ Dvadesetdevetogodišnji Egipćanin »osumnjičen« je za napad u petak na vojnike na ulazu u muzej Louvre, rekao je pariški državni odvjetnik na tiskovnoj konferenciji.


»Identitet počinitelja napada nije službeno utvrđen«, istaknuo je Francois Molins, dodajući ipak da su francuski istražitelji »ušli u trag 29-godišnjem egipatskom državljaninu« čija fotografija u europskoj bazi viza »odgovara fotografiji počinitelja napada«.


Osumnjičenik za napad, kojega su sigurnosni izvori u Kairu identificirali kao Abdullaha Redu al-Hamamyja, »ima prebivalište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima« i 30. listopada 2016. je podnio zahtjev za turističku vizu za Francusku. Ona mu je izdana za razdoblje od 20. siječnja do 20. veljače, dodaje državni odvjetnik.




»Dana 26. siječnja sletio je u (zračnu luku) Paris-Charles de Gaulle iz Dubaja«, rekao je.


»Ova operacija je sigurno spriječila napad o čijoj terorističkoj naravi nema sumnje«, rekao je Hollande na susretu s čelnicima zemalja članica Europske unije na Malti, pohvalivši hrabrost i brzu reakciju francuskih vojnika.


Francois Molins je rekao i da se ovaj napad dogodio »točno dvije godine« nakon sličnog napada nožem na trojicu vojnika koji su čuvali židovski centar u Nici.


Načelnik pariške policije je rekao da je napadač naoružan mačetom »nasrnuo na policajce i vojnike« u Carroussel du Louvre, trgovačkom centru blizu muzeja, prijeteći i izvikujući »Allahu Akbar«. Vojnik je ispalio pet metaka i pogodio napadača koji je prevezen u bolnicu i »njegovo je stanje kritično«, istaknuo je Molins.