Annegret Kramp Karrenbauer

ZAPAMTITE OVU ŽENU Moćna Angela Merkel vidi je kao svoju nasljednicu

Hina

Reuters

Reuters

Kramp-Karrenbauer bi trebala na mjestu glavne tajnice biti potvrđena na stranačkom kongresu krajem veljače. Mnogi ovu političarku iz najmanje savezne pokrajne Sarske vide kao moguću nasljedicu Angele Merkel



Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel predložila je u ponedjeljak aktualnu premjerku savezne pokrajine Sarska, Annegret Kramp-Karrenbauer, za novu glavnu tajnicu stranke nakon što je na tu dužnost ostavku dao Peter Tauber.


»Annegret Kramp-Karrenbauer je dobro rješenje za CDU u ovom trenutku kada stranka unutar jedne buduće velike koalicije mora izoštriti svoj profil«, rekla je potpredsjednica CDU-a Julia Kloeckner nakon sastanka predsjedništva stranke.


Kramp-Karrenbauer bi trebala na mjestu glavne tajnice biti potvrđena na stranačkom kongresu krajem veljače. Mnogi ovu političarku iz najmanje savezne pokrajne Sarske vide kao moguću nasljedicu Angele Merkel na mjestu predsjednice stranke, a moguće i na mjestu kancelarke.




Promatrači ističu mnoge sličnosti s njezinom mentoricom Merkel i navode prije svega njen trezveno-pragmatični politički stil i nesklonost donošenju odluka bez prethodne podrobne analize.


Njezin prethodnik na mjestu glavnog tajnika CDU-a Peter Tauber obrazložio je povlačenje sa svoje pozicije zdravstvenim razlozima, ali se u medijima istodobno ističe interna kritika na račun Taubera zbog grešaka tijekom predizborne kampanje, što je rezultiralo najlošijim izbornim rezultatom za CDU u poslijeratnoj povijesti.