Podizanje napetosti

Veleposlanstva razmišljaju o evakuaciji iz Pjongjanga

Hina

Sjeverna Koreja, koja je postavila drugu raketu srednjeg dometa na istočnu obalu pothranjujući bojazan od neposrednog napada, upozorila je da više ne može zajamčiti sigurnost diplomatskih misija u Pjongjangu počevši od 10. travnja



Šefovi diplomatskih misija EU-a prisutni u Sjevernoj Koreji trebali bi raspravljati u subotu o eventualnoj evakuaciji zbog povećane napetosti na Korejskom poluotoku.


Sjeverna Koreja, koja je postavila drugu raketu srednjeg dometa na istočnu obalu pothranjujući bojazan od neposrednog napada, upozorila je da više ne može zajamčiti sigurnost diplomatskih misija u Pjongjangu počevši od 10. travnja, u slučaju sukoba.


Šefovi diplomatskih misija EU-a prisutni u Pjongjangu trebali bi se okupiti u subotu “kako bi raspravljali o zajedničkom stavu i zajedničkom djelovanju” glede diplomatskog osoblja, objavilo je bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.




“Sjevernokorejska vlada najavila je da će od 10. travnja biti u nemogućnosti zajamčiti sigurnost veleposlanstava i međunarodnih organizacija u zemlji zbog mogućnosti sukoba”, izjavila je glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova.


No, nijedna zemlja ne planira neposredno evakuaciju a neki su glavni gradovi ocijenili da se radi o novom sjevernokorejskom manevru s ciljem podizanja napetosti.


U Washingtonu je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney potvrdio u petak da eventualno ispaljivanje sjevernokorejske rakete neće biti iznenađenje za američku vladu. “Ne bismo bili iznenađeni takvim djelovanjem”, kazao je Carney, napomenuvši da je Pjongjang to radio i u prošlosti.


Sa svoje strane Pentagon je ocijenio da bi “svaka dodatna provokativna akcija bila vrijedna žaljenja”.


Pristup industrijskom kompleksu Kaesong, koji je postao strateški pijun u ratu živaca, ostao je zatvoren u subotu ujutro jer Sjeverna Koreja odbija od srijede ulaz u postrojenja Južnokoreancima koji ondje odlaze svakodnevno na posao.


Nakon što su u subotu otišla 92 južnokorejska zaposlenika, ostaje još 516 južnokorejskih državljana u kompleksu, izvijestilo je južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja.