Nepoznanica

Ukrajina na nepoznatom terenu: Što nakon pobjede komičara na izborima?

Hina

Reuters

Reuters

Glumac židovskog podrijetla, Zelenski je u popularnoj tv seriji postao predsjednik glumeći učitelja povijesti snimljenog nakon što je snimka njegova bijesnog govora protiv korupcije postala viralna



Ukrajina je u ponedjeljak uplovila u nepoznate političke vode pošto su konačni rezultati izbora pokazali da je komičar bez političkog iskustva i jasna plana razbio status quo i velikom pobjedom postao novi šef države. 


Trijumf 41-godišnjeg Volodimira Zelenskog težak je udarac za aktualnog predsjednika Petra Porošenka koji je novi mandat pokušao izboriti predstavljajući se kao štit protiv ruske agresije i čuvar ukrajinskog identiteta.


Nakon 95 posto prebrojanih glasova Zelenskij je dobio 73 posto, a Porošenko manje od 25 posto glasova, objavila je središnja izborna komisija.




Glumac židovskog podrijetla, Zelenski je u popularnoj tv seriji postao predsjednik glumeći učitelja povijesti snimljenog nakon što je snimka njegova bijesnog govora protiv korupcije postala viralna. 


Fikcija se pretočila u stvarnost i Zelenskij sada doista preuzima državu koja je na prvoj crti sukoba između Zapada i Rusije pošto je Moskva anektirala Krim i podržala prorusku pobunu na istoku Ukrajine. 


Moskva oprezna, čestitke Washingtona i Bruxellesa


Novi ukrajinski predsjednik u nedjelju je rekao da planira nastaviti pregovore s Rusijom koje podržavaju europske zemlje o zasad neimplementiranom mirovnom sporazumu te da će pokušati osloboditi 24 ukrajinskih mornara pritvorenih u Rusiji.


Ruski premijer Dmitrij Medvedev koji je prošli tjedan potpisao dekret o ograničavanju izvoza ruskog ugljena, sirove nafte i naftnih proizvoda u Ukrajinu, istaknuo je da Moskva i Kijev sad imaju priliku poboljšati uništene gospodarske odnose, ali da ne gaji iluzije da će se to nužno i dogoditi.


»Iskrenost. Pragmatizam i odgovoran pristup«, odgovorio je Medvedev na društvenim mrežama na pitanje što je potrebno za postizanje boljih odnosa između dviju država.


Zelenskij obećava zadržati prozapadnu orijentaciju Ukrajine i okončati rat u istočnoj regiji Donbasu te uvjerava ulagače da će provoditi reforme, boriti se protiv korupcije i poštovati uvjete MMF-a.


Sjedinjene Države, Europska unija i Rusija pomno će pratiti njegove vanjskopolitičke objave te što će i kako učiniti da pokuša zaustaviti rat protiv proruskih separatista u kojem je dosad poginulo 13 tisuća ljudi.


Američki predsjednik Donald Trump nazvao je Zelenskog i obećao podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk čestitao je ukrajinskom narodu na onom što je prozvao pokazateljem demokratskog sazrijevanja. Iako Zelenskij obećava ostanak Ukrajine na prozapadnom putu, manje je entuzijastičan od Porošenka o mogućem članstvu te države od 42 milijuna stanovnika u Europskoj uniji i NATO savezu.


Nepoznanica


Svoj uspon Zelenskij ima zahvaliti protestnom raspoloženju birača, a riječ je o modelu koji se događa u mnogim dijelovima svijeta, od izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa do brexita i talijanskog Pokreta pet zvijezda (M5S) koji je vlast osvojio zahvaljujući također glumcu, komičaru Beppe Grillu.Objavljujući pobjedu u sjedištu svoje kampanje Zelenskij je oduševljenim pristalicama poručio da neće iznevjeriti ukrajinski narod.

»Još nisam službeno predsjednik, no kao ukrajinski građanin mogu svim državama nastalim iz Sovjetskog Saveza poručiti da pogledaju nas. Ovo smo zajedno postigli. Sve je moguće!«.


Iako je počeo objavljivati dijelove svojeg političkog programa, Zelenskij je zapravo i dalje nepoznanica, a i sumnjiv je zbog svojih veza s moćnim oligarhom Ihorom Kolomoiskim, vlasnikom televizije na kojoj nastupa i koji je osvetnički nastrojen prema Porošenku.


Zelenskij tvrdi kako neće biti pod utjecajem oligarha, a jedan od prvih ispita te tvrdnje bit će sudbina banke PrivatBank koja je donedavno bila u vlasništvu milijardera.Kijev ju je nacionalizirao 2016. u sklopu čišćenja bankarskog sektora uz podršku MMF-a koji podržava Ukrajinu s nekoliko milijardi vrijednim programom kreditiranja, no nekoliko dana prije izbora je sud u Kijevu presudio da je promjena vlasništva PrivatBanka bila ilegalna.