Upozorenje hrvatskih povratnika u Bosansku Posavinu

Udruga Feniks: Izmjenom zakona o prebivalištu nastavlja se etničko čišćenje Hrvata iz RS-a

Hina

„To bi značilo da svi oni koji su do sada izvadili osobnu iskaznicu da bi mogli aplicirati za donacije u BiH mogu biti izbrisani iz evidencije građana BiH i time biti onemogućeni da se razmatraju njihove aplikacije“, navodi Feniks



MOSTAR Udruga hrvatskih povratnika u Bosansku Posavinu Feniks upozorila je u srijedu da su izmjene zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje su u Parlamentu BiH nastavak etničkog čišćenja Hrvata kojih je većina već protjerana iz Republike Srpske.


Udruga je zamolila predsjednika Biskupske konferencije BiH i banjolučkog biskupa Franju Komaricu da utječe kako bi se spriječilo prihvaćanje toga zakona.


„Nemoguće je taj pokušaj ikako drugačije protumačiti doli političkim sredstvom daljnjeg etničkog čišćenja ovoga prostora, odnosno cementiranja statusa quo, po kojem u općinama koje su Daytonskim sporazumom dodijeljene Republici Srpskoj nedostaje više od 90 posto prijeratnog hrvatskog stanovništva“, ističe se u pismu udruge Feniks sa sjedištem u Derventi koje je dostavljeno medijima.




Dodaje se da u Bosanskoj Posavini nije obnovljeno ni 5 posto porušenoga, te da se sada nameće zakon koji tu činjenicu ignorira.


Feniks upozorava kako se izmjenama zakona od povratnika traži da dostave potvrdu da imaju mjesto, odnosno kuću, gdje će prijaviti svoju adresu iako je to nemoguće jer većina povratnika mora prijaviti adresu na temeljima porušene kuće kako bi mogli aplicirati za donaciju za obnovu objekata. Hrvatska udruga upozorava i kako u zakonu nisu predviđene olakšice u procedurama za povratnike i raseljene osobe te da MUP dobiva mogućnost provođenja revizije evidencije prijavljenih ljudi.


„To bi značilo da svi oni koji su do sada izvadili osobnu iskaznicu da bi mogli aplicirati za donacije u BiH mogu biti izbrisani iz evidencije građana BiH i time biti onemogućeni da se razmatraju njihove aplikacije“, navodi Feniks.


Pri tome su upozorili kako aneks 7 Daytonskog sporazuma o povratku prognanika nije proveden zbog čega se ne mogu donositi zakoni koji su uobičajeni u drugim državama koje nemaju problema porušenih cjelokupnih pokrajina i protjeranog ogromnog broja stanovništva.


Po podacima katoličke Crkve s područja Republike Srpske je prognano oko 210.000 Hrvata katolika. U tome entitetu ih danas živi tek 15-tak tisuća.


Većina bošnjačkih izaslanika u državnom Domu naroda zaustavila je jučer donošenje zakona o prebivalištu i boravištu tvrdeći da je hitna procedura te sam sadržaj zakona štetan za nacionalne bošnjačke interese. Većina hrvatskih i srpskih zastupnika poduprla je hitnu proceduru za donošenje ovoga zakona. Proteklog tjedna izmjene ovoga zakona prihvatio je Zastupnički dom Parlamenta BiH.


O stupanju na snagu zakona o prebivalištu i boravištu BiH sada se treba izjasniti Ustavni sud BiH.